DUGI KRACI CRNOG FONDA

I BiH istražuje HDZ

25.04.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) počela je prikupljati podatke koji bi trebali pokazati je li stranka HDZ 1990. odnosno njen predsjednik Božo Ljubić doista dobio milijun i 200 tisuća kuna iz 'crnih fondova' kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ Ivo Sanader, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija

'To je faza prikupljanja podataka, a nakon toga će uslijediti njihova obrada i eventualno produbljivanje saznanja', izjavila je Kujundžija kako je u srijedu citira sarajevski Dnevni avaz.

Glasnogovornica krovne policijske agencije u BiH je pojasnila kako je temelj za ove predistražne radnje svjedočenje bivšeg HDZ-ova rizničara Barišića na suđenju Sanaderu u slučaju Fimi medija.

Barišić je u svom iskazu ustvrdio kako mu je Sanader osobno naložio da za potrebe HDZ 1990. osigura 1,2 milijuna kuna i da taj novac preda Boži Ljubiću.

SIPA je ovaj slučaj počela istraživati sukladno standardnim procedurama kojih se pridržava prikupljajući informacije iz različitih izvora pa i medija.


Kujundžija je kazala kako će, budu li prikupljene informacije koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela, o tome izvijestiti Tužiteljstvo BiH koje će onda odlučiti o eventualnoj daljnjoj istrazi.

Božo Ljubić je Barišićeve tvrdnje ranije odlučno zanijekao tvrdeći kako ni on niti HDZ 1990. nisu dobili nikakav novac iz 'crnih fondova' zbog kojih se sudi Sanaderu.

HDZ 1990. demantirao je u srijedu navode HDZ-ova rizničara Mladena Barišića da je po nalogu Ive Sanadera izdvojeno 1,2 milijuna kuna za potrebe ove stranke, a prenesena je i izjava predsjednika HDZ-a 1990. Bože Ljubića da je ikada primio novac.

'HDZ 1990. nije nikada dobio novčanu potporu od HDZ RH, ni prilikom osnivanja niti u kampanji, štoviše gospodina Barišića nikada osobno nisam susreo', rekao je Ljubić prema priopćenju iz HDZ-a 1990. Dodao je da ni USKOK niti državna policijska agencija iz BiH (SIPA) nikada od njega nisu tražili nikakvo očitovanje u svezi s iskazom HDZ-ova bivšeg rizničara.

Predsjednik HDZ-a 1990. je također naveo da mu nisu poznate sve pojednosti Barišićeva iskaza već samo fragmenti preneseni u medijima. Priopćenje s izjavom predsjednika stranke Ljubića prenesena je iz HDZ-a 1990. dok se on nalazi na proljetnom zasjedanju Vijeća Europe u Strasbourgu.

Tijekom suđenja predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i drugima u slučaju Fimi Media pred Županijskim sudom u Zagrebu pročitan je iskaz optuženog Mladena Barišića u kojem je rekao da je od njega Ivo Sanader tražio da nabavi novac za HDZ 1990, te da je 1,2 milijuna kuna uručeno predsjedniku Ljubiću.

Iz SIPA-e su u srijedu potvrdili kako vode početne istražne radnje vezano za optužbe da je HDZ 1990. dobio 1,2 milijuna kuna iz crnih HDZ-ovih fondova.