PAKISTANSKI DOSELJENICI

U Britaniji uhićena petorica osumnjičenih za terorizam

24.04.2012 u 18:01

Bionic
Reading

Petorica muškaraca osumnjičenih za terorizam uhićena su u utorak u sklopu policijske akcije u Lutonu, sjeverozapadno od Londona, objavio je Scotland Yard

Muškarci u dobi od 21, 23, 24, 30 i 35 godina osumnjičeni su da su 'pripremali ili poticali terorističke akcije', stoji u priopćenju policije. Uhićeni su na pet različitih adresa u Lutonu u sklopu akcije koju je policija provela u suradnji s tajnim službama.

Svi su privedeni u londonske policijske postaje. Uhićeni su u četvrti Bury Park, u kojoj još od 1970. žive brojni pakistanski doseljenici. Ondje je i glavna lutonska džamija, jedna od prvih izgrađenih u Velikoj Britaniji.

Glasnogovornik policije rekao je da su uhićenja provedena tako da se 'poštovao kulturni i vjerski identitet' privedenih i njihovih obitelji te dodao da nitko od osoba koje žive u blizini njihovih domova nije bio u opasnosti.

Petnaest posto stanovnika Lutona (200.000) čine muslimani. Grad je u posljednjih nekoliko godina postao poprište napetosti između pristaša radikalnog islamizma i ekstremno desne grupe English Defence League.