NEGIRANJE HOLOKAUSTA

Neonacistu Honsiku pet godina strogog zatvora

28.04.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Austrijski neonacist, koji niječe holokaust a izručila ga je Španjolska, osuđen je u ponedjeljak na Zemaljskom sudu u Beču na pet godina strogog zatvora, ali se žalio na presudu

Austrijski publicist Gerd Honsik (67) kojega je Španjolska izručila 2007., već služi kaznu od 18 mjeseci zatvora koja mu je izrečena prije 17 godina zbog sličnih kaznenih djela počinjenih između 1986. i 1989. i koju je u prosincu 2007. potvrdio bečki Prizivni sud.

Tereti ga se da je počinio recidiv niječući postojanje nacističkih plinskih komora i holokausta u svojim napisima koje je objavljivao između 1987. i 2003.

Na početku suđenja, državni tužitelj Stefan Apostol istaknuo je da Gerd Honsik nije "bilo kakav mali nacist, već vođa revizionističkog pokreta" u svijetu.

"I 120 godina nakon rođenja Adolfa Hitlera, još ima ljudi koji niječu ta zlodjela. To nije samo tužno, već i opasno", dodao je.

Optuženik je rekao da se ne osjeća krivim i opetovao je, preko svog odvjetnika Herberta Schallera kojemu je 87 godina i isto pripada neonacističkom pokretu, da postojanje plinskih komora nije "dokazano".

Honsik je 1962. u Austriji prvi put osuđen na četiri godine zatvora zbog objavljivanja revizionističke knjige "Oslobađajuća presuda za Hitlera?"