TEŠKE UVREDE

Švedski voditelj sve Srbe nazvao breivicima

23.04.2012 u 15:11

Bionic
Reading

Poznati švedski glumac i radijski voditelj Gert Fylking uvrijedio je u svojoj emisiji na štokholmskom Radiju 1 cijeli srpski narod tako što je Srbe izjednačio s norveškim monstrumom Andersom Breivikom

Usto, Fylking je u slušanoj emisiji 'Gertov svijet' srpski narod 'častio' i čitavim nizom pogrdnih naziva, poput 'psihopate', 'retardirani' i 'proklete svinje', piše Press.rs. Sve ovo se dogodilo prošlog utorka, kada je emitiran sporni program u kojem je Fylking sa svojom sugovornicom komentirao suđenje Breiviku u Norveškoj. Pred svojim slušateljima, među kojima je nesumnjivo bilo i puno pripadnika srpske zajednice u Švedskoj, ovaj voditelj, koji se aktivno bavi i politikom, Srbe je praktično nazvao breivicima.

U jednom trenutku, Fylking je prokomentirao da je 'svijet pun ovakvih Breivika', da bi ga sugovornica za trenutak prekinula konstatacijom: 'Uhvatili smo, u svakom slučaju, ovog Breivika.' Nakon te rečenice krenula je bujica otrovnih strelica upućenih Srbima.

'Uhvatili smo i mnoge druge, uhvatili smo one Srbe koji su se ponašali kao proklete svinje, koji su pobili više stotina tisuća ljudi i protjerali više milijuna ljudi, njih smo uhvatili. Misliš li da ih Srbi osuđuju? Ne, Srbi ih veličaju kao heroje. Tko su onda psihopati? Je li onda veći dio srpskog naroda retardiran? Ili su retardirani samo oni koji su osuđeni za ratne zločine?' siktao je Fylking glasom punim ljutnje.

To je Gert Fylking?

Iako je do sada imao uloge u desetak filmova švedske produkcije, Fylking je najpoznatiji kao radijski voditelj. Trenutno na štokholmskom Radiju 1 Fylking ima svoju emisiju pod nazivom 'Gertov svijet', a osim glume i novinarstva, aktivno je uključen i u politiku i član je Kršćanske demokratske stranke, koja u švedskom parlamentu ima 19 zastupnika od ukupno 349 mesta. Gert Fylking (61) je oženjen i ima šestoro djece.