'PODIGAO UGLED LJEVICI'

Ruski komunisti podržali Hollandea

23.04.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Predsjednik Ruske komunističke partije (RKP) Genadij Zjuganov izrazio je u ponedjeljak potporu socijalistu Francoisu Hollandeu, vodećem u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora, i ocijenio da njegov rezultat pokazuje porast ugleda ljevice općenito u svijetu, izvješćuje AFP prenoseći rusku agenciju Interfax

Francuska se umorila od predsjednika Sarkozyja, a prvi je krug jasno pokazao da je većina birača željela zaokret ulijevo, što se može osjetiti u cijelom svijetu', kazao je Zjuganov u Strasbourgu, pojašnjavajući da 'kriza ne slabi u Europi te neke zemlje tjera u financijsku slijepu ulicu'.

Zjuganov, bivši aparatčik Sovjetske komunističke partije koji RKP vodi od početka 90-ih, na ruskim je predsjedničkim izborima osvojio 17 posto glasova. Zjuganov boravi u Strasbourgu kao dio ruskog izaslanstva na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Rusija je održavala dobre odnose sa Sarkozyjem od njegova izbora 2007, pa je tako Francuska Moskvi prodala ratne brodove Mistral i učinila to kao prva zemlja članica NATO-a.

Ti su se odnosi, međutim, pogoršali nakon operacije NATO-a u Libiji, na inicijativu Francuske, a potom je došlo do neslaganja i oko pitanja Sirije.