Svijet FRANCUSKI IZBORI

Europa zgrožena zbog uspjeha ekstremne desnice!

Nekoliko europskih čelnika izrazilo je u ponedjeljak zabrinutost zbog povijesnog rezultata francuske krajnje desnice u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, što je potvrdilo tendenciju zabilježenu u nekoliko europskih zemalja

Zabrinutost je izražena na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn optužio je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da je djelomice odgovoran za uspjeh kandidatkinje Nacionalnog fronta Marine Le Pen jer je kampanju vodio na problemu poroznih europskih granica i kontroli imigracije.

'Ako se svaki dan ponavlja da treba mijenjati Schengen, da je potrebna snažna imigracijska politika, da treba razgovarati o francuskoj iznimci i slično, to je voda na mlin Nacionalnom frontu', rekao je Asselborn, inače socijalist.

Danski ministar vanjskih poslova Villy Sovndal kazao je da taj rezultat 'jako zabrinjava', napomenuvši da je na tragu opće tendencije u Europi koja postoji i u Danskoj te Finskoj.
189412,167573,187651,177168'Zabrinut sam zbog tog osjećaja koji možemo vidjeti u našim otvorenim društvima, otvorenoj Europi. To me zabrinjava, i ne samo u Francuskoj', rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Njegov austrijski kolega Michel Spindelegger rekao je da 'jako uvjerljiv rezultat Marine Le Pen' treba 'potaknuti na razmišljanje', a to stajalište dijeli i šef belgijske diplomacije Didier Reynders.

Marine Le Pen je u prvom krugu predsjedničkih izbora izbila na treće mjesto s 18,01 posto osvojenih glasova, što njezina stranka do sada nije postigla.

EK upozorava na populistička iskušenja

Europska komisija upozorila je u ponedjeljak, nakon velikog uspjeha krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima, čelnike država članica da ne popuštaju populističkim iskušenjima.

'Europska komisija, njezin predsjednik i brojni povjerenici često su pozivali europske čelnike da ne podliježu populističkim iskušenjima i da nastave s nama raditi na izgradnji Europe mira i gospodarskog rasta. To što su dosad govorili vrijedi i danas', izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Olivier Bailly.

Čelnica krajnje desne stranke Nacionalne fronte Marine Le Pen osvojila je u prvom krugu predsjedničkih izbora treće mjesto s 18,01 posto glasova, čime je postigla najbolji rezultat francuske krajnje desnice u povijesti. Njezin uspjeh uklapa se u trend jačanja euroskeptične desnice u Europi.

'Potrebno je obratiti pozornost na populističke prijetnje, širenje njihovih ideja, jer su one u izravnoj suprotnosti s glavnim idejama europskih integracija', rekao je Bailly, dodajući da je ekonomska kriza s posljedicama koje sa sobom nosi plodno tlo za razvoj populizma.

Komisija je upozorila da rješenja za postojeće probleme ne treba tražiti vraćanjem u nacionalne okvire, jer nacionalna rješenja u globaliziranom svijetu ne mogu dati zadovoljavajuće odgovore.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još