FRANCUSKA ODABRALA 'GOSPODINA NORMALNOG'

Hollande tijesni pobjednik prvog kruga; desnica ostvarila povijesni uspjeh

22.04.2012 u 20:30

Bionic
Reading

Kandidat oporbenih socijalista Francois Hollande tijesni je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj ispred aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a povijesni je uspjeh ostvarila francuska krajnja desnica, po službenim projekcijama izbornih rezultata objavljenih nakon 34 posto prebrojanih glasova, javljaju agencije


Hollande po projekcijama osvaja 27,5 posto glasova, a Sarkozy 26,6 posto. Njih će se dvojica ogledati u drugom krugu izbora 6. svibnja.

Kandidatkinja Nacionalne fronte Marine Le Pen osvaja 19,9 posto glasova, po istom izvoru. To je povijesni uspjeh krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima.

Dosad je najbolji rezultat ostvario Jean-Marie Le Pen, otac aktualne kandidatkinje te stranke, sa 16,86 posto glasova 2002. godine, što mu je tada čak bilo dovoljno za plasman drugi krug.

Krajnji ljevičar Jean-Luc Melenchon na četvrtom mjestu osvaja oko 11 posto glasova, a centrist Francois Bayrou ostao je na nešto manje od 10 posto.


Iako bi se prvi rezultati francuskih predsjedničkih izbora teško mogli proglasiti iznenađenjem s duetom Hollande-Sarkozy koji odlazi u drugi krug, dvije stavke zasad se čine bitnima. Prva je ona o odazivu koji se procjenjuje na oko 80 posto. Iako nije povijesno najviši, on jasno demantira brojne ankete i istraživanja o nezainteresiranim biračima koji se u politici više ne prepoznaju.

To što se pak u dosadašnjoj kampanji najmanje spominjalo ono što njih najviše zanima (nezaposlenost, kupovna moć, mirovine) nije ih očito demotiviralo pri izlasku na birališta. Zatim, tu je tzv. 'treći čovjek' izbora, točnije kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen čiji je visoki rezultat (17 do 20 posto prema izlaznim anketama) višestruko zabrinjavajući.

Osim što potvrđuje onu da je u kriznim vremenima biračko tijelo sklonije ekstremnijim opcijama i što nadmašuje sve dosadašnje ankete, nije zgorega podsjetiti da su upravo birači Nacionalnog fronta bili predmetom konstantnog udvaranja Nicolasa Sarkozya. Naime Sarkozy, kada nije napadao Hollandea, najradije se volio baviti temama imigracije, sigurnosti i nacionalnih granica čime je direktno ušao na teren ekstremne desnice.  Stoga, prve reakcije iz UMP-ovog stožera koje govore kako 'treba nastaviti bitku' treba razumjeti upravo kao daljnji nastavak okupljanja glasača s ekstreme desnice.

Mediji se zasad uglavnom zadovoljavaju formulom o sankcioniranju Sarkozya u prvom krugu izbora. Socijalisti naravno ističu kako rezultat predstavlja opoziv Sarkozyu i kako ne valja preuranjeno slaviti dok Hollande tvrdi da 6. svibnja očekuje 'pobjedu, jednu lijepu pobjedu'. Gorljivi čelnik lijevog fronta, Jean-Luc Mélenechon, četvrti na listi, među prvima je reagirao izjavivši da u drugom krugu treba pobijediti Sarkozya.

Pridružila mu se i kandidatkinja zelenih, Eva Joly, koja je osvojila oko 2 posto glasova. No zato ni centrist François Bayrou, peti kandidat s nešto manje od 9 posto osvojenih glasova, kao ni Marine Le Pen nisu dali nikakve upute svojim biračima za drugi krug. A upravo bi njihov glas mogao biti odlučan 6. svibnja.