NAMJERIO SE NA MUŠKE KOLEGE

Predsjednik australskog parlamenta odstupio zbog spolnog uznemiravanja

22.04.2012 u 19:57

Bionic
Reading

Predsjednik australskog parlamenta Peter Slipper odstupio je nakon tvrdnji da je spolno uznemiravao muške kolege i zlorabio javno financirane taxi usluge, izvijestili su australski mediji u nedjelju

Slippera tuži bivši muški kolega koji tvrdi da je od njega dobio eksplicitne tekstualne poruke i da mu je upućivao neželjena seksualna udvaranja, a policija ga istražuje zbog tvrdnji o zloporabi javnih sredstava za financiranje taxi usluga.

Slipper niječe optužbe, ali kaže da napušta položaj do okončanja policijske istrage. Zbog seksualnog uznemiravanja postupak je pokrenuo član osoblja parlamenta James Ashby, koji otvoreno iskazuje svoju homoseksualnu orijentaciju.

'Navodi uključuju i tvrdnje o kaznenom djelu i prekršaju za građansku parnicu', rekao je Slipper. 'Vjerujem da je prikladno s moje strane odstupiti s položaja predsjednika parlamenta dok se ne riješi kaznena prijava'.


'Jednom kad se razjasni da su optužbe neistinite vratit ću se na položaj a glede građanske parnice to će se pitanje u predviđenom vremenu riješiti odgovarajućim postupkom', rekao je 62-godišnji Slipper.

Slippera će privremeno zamijeniti njegova zamjenica, laburistica Anna Burke. Slipper je napustio oporbenu liberalnu stranku i kao neovisni zastupnik postao predsjednik parlamenta u studenom 2011. godine. Njegova potpora vladi premijerke Julije Gillard osigurala je tanku većinu te ako će Slipper bude primoran vratiti svoj mandat, australska vlada postati ranjiva na moguće izglasavanje nepovjerenja.