USTAV TREBA PROMJENU

Suu Kyi i kolege odgađaju početak rada u parlamentu

22.04.2012 u 19:27

Bionic
Reading

Predsjednica mianmarske oporbene stranke LND Aung San Suu Kyi u nedjelju je potvrdila kako ona i članovi njezine stranke, koji ne priznaju formulaciju zakletve što bi je u ponedjeljak trebali položiti, neće sudjelovati u radu prve sjednice parlamenta, odnosno odgađaju početak rada u parlamentu

'Ne bojkotiramo sjednicu, samo čekamo odgovarajući, tj. dobar trenutak da se ondje pojavimo', rekla je Suu Kyi nakon sastanka članova Nacionalne lige za demokraciju (LND).

Dobitnica Nobelove nagrade za mir osvojila je svoje prvo zastupničko mjesto u parlamentu na djelomičnim parlamentarnim izborima održanim 1. travnja , nakon kojih je LND postala glavna oporbena stranka u parlamentu.


Novi članovi trebali bi u nedjelju iz Yangona otputovati za Naypyidaw, gdje bi u ponedjeljak trebali prisustvovati prvoj parlamentarnoj sjednici, no kazali su da sigurno neće ići, kako je izvijestio glasnogovornik stranke Ohn Kaying

Zastupnici odbijaju položiti zakletvu kojom bi se omogućilo očuvanje ustava iz 2008., koji oni žele izmijeniti. Dokumentom, usvojenim na referendumu, održanom niti tjedan dana nakon što je zemlju opustošio ciklon Nargis (138.000 mrtvih i nestalih) omogućuju se velike ovlasti pripadnicima vojnog režima te se jamči četvrtina mjesta u parlamentu aktivnim vojnim dužnosnicima.