ŠMRKOVI SPASA

I Hrvati pomogli obraniti kruzer od pirata

27.04.2009 u 18:46

Bionic
Reading

Hrabra posada talijanskog megakruzera MCS Melody, među kojima je i nekolicina hrvatskih pomoraca, uspješno se obranila od napada somalskih gusara i pokušaja oružanog zauzimanja broda

Među točno 532 člana posade na kruzeru, koji se zahvaljujući hrabrosti, snalažljivosti i umješnosti članova posade obranio od napada somalskih gusara, nalazilo se i 15 hrvatskih pomoraca.

Unatoč mjerama koje su poduzeli (promjena kursa plovidbe radi udaljavanja čak 600 nautičkih milja od somalske obale), brod je 25. ožujka ipak napadnut nedaleko od Sejšela.

Šestorica pirata prišla su Melodyju brzom brodicom, pucajući iz kalašnjikova. Zapovjednik broda pokušao je pobjeći piratskoj brodici vozeći punom brzinom u cik-cak. Pirati su ipak uspjeli nabaciti kuke i započeti s uspinjanjem na brod.

Uspeli se nisu, jer je posada brzo upotrijebila vodene šmrkove koji su pirate odbacili u more i natrag u brodicu, nakon čega su odustali od napada. Unatoč hicima ispaljenima prema brodu, nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen.

MCS Melody je sa 1000 putnika i 500 članova posade nastavio svoje 22-dnevno krstarenje iz Durbana do Genove uz pratnju španjolskog ratnog broda SPS Marques de la Esena, koji će ga pratiti do Adena.

Vlasnik MCS Cruisesa, Gianluigi Aponte, pohvalio je hrabrost i prisebnost posade na čelu sa 49-godišnjim zapovjednikom.

MCS Melody će nakon povratka u Mediteran 1. lipnja uploviti u Dubrovnik.