Svijet ZBOG SMANJENIH KVOTA

Zemlje srednje Europe ljute na Švicarsku

Četiri srednjoeuropske zemlje u petak su prosvjedovale jer su Švicarci donijeli odluku o ponovnom uvođenju kvota za radnike iz srednje i istočne Europe

Članice Višegradske grupe - Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka izdale su zajedničko priopćenje u kojemu 'izražavaju duboko žaljenje zbog švicarske odluke'.

'Žao nam je što su Švicarci donijeli ovakvu odluku. Prvo zbog toga što švicarske vlasti na taj način prave razliku među zemljama članicama EU-a, unatoč tome što neke od naših četiriju država nisu ni ispunile kvotu, kada je riječ o radnicima migrantima', stoji u zajedničkom prioćenju objavljenom na internetskoj stranici mađarske vlade.

'Drugo, shvaćamo da je riječ o isključivo političkoj odluci, budući da stanovništvo naših zemalja predstavlja samo 10 posto migranata iz zemalja EU-a koji žive i rade u Švicarskoj'.

188776,32047,185969,173583
Vlada u Bernu je objavila da je odlučila pozvati se na 'zaštitnu klauzulu' u svojem ugovoru s EU-om koji se tiče slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeći kvote koje su ukinute prošle godine na 'uvoz' radne snage iz središnje i istočne Europe.

Od 1. svibnja odobrit će 2000 dozvola za građane iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske za život i rad u Švicarskoj prema 6.000 dozvola koje je izdala prošle godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još