POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE

Pogledajte film koji nas vodi na put oko svijeta

22.04.2012 u 14:00

Bionic
Reading

U suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, tportal vam na ovogodišnji Dan planeta Zemlje, 22. travnja, nudi besplatnu projekciju cjelovečernjeg dokumentarnog filma 'Jedan dan na Zemlji'

Radi se o filmskom kolažu nastalom od preko 3000 sati video materijala koje je snimilo više od 19000 filmskih profesionalaca i amatera iz svih zemalja svijeta na isti dan, 10. listopada 2010. Zajedno su stvorili sliku međusobne povezanosti čovječanstva kakva nikad dosad nije bila moguća. Premijera filma održat će se 22. travnja u više od 160 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Film je nastajao četiri godine, a potporu projektu pružili su i Ujedinjeni narodi. Kako bi u snimanju sudjelovalo što više zainteresiranih, inicijatori projekta donirali su kamere UN-ovim uredima u 95 zemalja, što je omogućilo snimanje neobičnih prizora iz prve ruke, uključujući snimke udaljenih sela Papue Nove Gvineje i Abyeije, pokrajine u Južnom Sudanu čija je povijest obilježena pograničnim sukobima.

Osnivač i redatelj Kyle Ruddick i suosnivač i izvršni producent Brandon Litman definirali su projekt kao arhiv za razmjenu video materijala, omogućujući svim sudionicima da koriste i montiraju dostupne snimke kako bi s drugima podijelili vlastito tumačenje svijeta. U filmu je korištena muzika dobitnika Grammyja Paula Simona i Tinariwena, Fele Kutija, Sigur Rós i DJ Cut Chemista. Film bilježi zadivljujući spektar ljudskih iskustava, od rođenja djeteta u Mongoliji do žene čiji je hobi sakupljanje zidnih satova u favelama Rio de Janeira. Film ukazuje na to kako krize s kojima se suočava svijet – od nestašice vode do siromaštva – povezuju sve nas, stanovnike svijeta, te nudi rijetko viđene snimke života u Sjevernoj Koreji i Iranu.

U Hrvatskoj film će biti prikazan u 14 gradskih kina u Belom Manastiru, Čakovcu, Daruvaru, Hrvatskoj Kostajnici, Koprivnici, Petrinji, Požegi, Samoboru, Sinju, Sisku, Šibeniku, Zaboku, Zagrebu i Zaprešiću te na 8 lokalnih televizija: RiTV, Kapital Network, 24sataTV, NET televizija, TV Dalmacija, Slavonskobrodska televizija, Televizija Slavonije i Baranje i TV plus. Film će se prikazivati i na sedam dnevnih portala: Dnevnik.hr, tportal.hr, eZadar.hr, eVarazdin.hr, Osijek031.hr, Radio-Mrežnica.hr i Regionalexpress.hr.

Ulaz na sve projekcije filma je slobodan, kao i pregledavanje ovog sat i četrdesetak minuta dugog filma na našem portalu, stoga uvećajte player ispod ovog teksta na veličinu full screen, smjestite se, opustite i uživajte!