DNEVNI AVAZ

Fuele: Nema EU-a za BiH bez popisa stanovništva!

20.04.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bi trebao stvoriti problem na njezinim granicama s Bosnom i Hercegovinom ako sve strane dobro pripreme zakonsku, administrativnu i fizičku infrastrukturu

U intervjuu što ga je u petak objavio sarajevski Dnevni avaz, Fuele je istaknuo kako je na BiH obveza poduzimanja svih mjera koje su nužne kako bi ta zemlja i nakon 1. srpnja 2013. mogla nastaviti izvoz svojih prehrambenih proizvoda u EU.

'BiH će morati hitno poduzeti sve potrebne mjere kako bi se nadogradila struktura poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i osigurala učinkovita provedba politike sigurnosti hrane sukladno zakonodavstvu EU', kazao je je europski povjerenik.

Pojasnio je kako u odnosu na režim prelaska granice s Hrvatskom za građane BiH neće biti posebnih promjena, jer režim vizne liberalizacije za tu zemlju ostaje na snazi i samo ga treba provoditi.

Komentirajući izglede BiH da dobije status kandidata za članstvo u EU, Fuele je kazao kako to neće biti moguće prije provedbe jasno postavljenih obveza.

Po njegovim riječima, to za sada znači prije svega eliminiranje ustavnih i odredbi iz izbornog zakona BiH koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina u izbornom procesu, što je preduvjet stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i EU.

Nakon toga BiH mora provesti i popis stanovništva najavljen za 2013., a tek nakon toga moguće je razmatranje zahtjeva za kandidatski status.