KRVNIK BREIVIK

'Potpuno sam razuman'

20.04.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Nastavlja se suđenje norveškom krvniku Andersu Behringu. Breivik je u petak stigao na sud u crnoj košulji, crnom sakou i srebrnoj kravati. Nije uputio svoj uobičajeni pozdrav podizanjem desnice. 'Ovaj slučaj je jednostavan. Ja nisam za psihijatriju i potpuno sam razuman', kazao je Breivik

Breivik sada optužuje medije za ignoriranje nasilja muslimanskih imigranata. To je sve dio zavjere da se spriječi da 'nacionalistički konzervativci' dobiju podršku.

'Državna ideologija je kulturni marksizam', kazao je Breivik. Nitko ga, po njegovom mišljenju, ne smije kritizirati.

33-godišnjak kaže da vjeruje da je imao 'prilično normalan emocionalni obrazac' prije 2006. i prije nego što je počeo s planovima za ubijanje. Tada se odlučio izolirati da bi 'zaštitio' prijatelje od onoga što dolazi.

Breivik je iznajmio farmu izvan Osla da bi se pripremio za napad. Izbjegavao je prijatelje i obitelj, a svakome tko ga je pokušao posjetiti kazao bi da je previše zauzet 'poslom'.

Sudac je upitao Breivika kojim zemljama se najviše divi. Njegov odgovor je jasan: 'Japan i Južna Koreja su uzor.'

'Japan i Južna Koreja imaju ograničenu imigracijsku politiku i čuvaju svoju kulturnu i etničku homogenost. Stoga su to dvije idealne države', kaže Breivik.

Ubojica kaže da je proučavao kemiju na internetu od jeseni 2010. i da je tako dobio pristup ogromnoj količini podataka. Pronašao je 600 načina na koje napraviti eksploziv.

Breivik je otkrio kako je htio podnijeti zahtjev za dobivanje dozvole za vožnju kamiona da bi mogao prevesti veću bombu do središta vlasti u Oslu. No kako je neki drugi automobil toga dana bio parkiran na mjestu koje je on planirao iskoristiti za napad, to ga je prisililo da promijeni planove.

Još jednom je Breivik naglasio da je inspiraciju dobio od Al Kaide. Sate i sate je provodio gledajući dokumentarce o Al Kaidi i ostalim terorističkim skupinama. Smatra da je velika prednost Al Kaide ideja 'mučeništva', što znači da je njihove napade daleko teže spriječiti.

'Cilj političkog nasilja je da se privuče pažnja, a potrebna vam je vrlo krvava akcija u kojoj bi efekt šoka trebao biti što veći', kazao je norveški ubojica.

Breivik je dodao da je bio prisiljen djelovati samostalno iz nužde te je priznao da je bio vrlo oprezan zbog straha da ga ne otkriju norveške obavještajne službe.

Sudac ga je upitao u kakvom je odnosu sa svojom obitelji, na što je Breivik odgovorio da je u vrlo dobrom.

Dodao je da muškarci ne smiju pokazati emocije i da su 'u zapadnoj Europi muškarci postali feminizirani', za razliku od Japanaca kojima se divi. Objasnio je da je stvorio mentalni štit zbog kojeg nije suosjećao sa svojim žrtvama. Da to nije napravio, slomio bi se.

'Ovaj slučaj je jednostavan. Ja nisam za psihijatriju i potpuno sam razuman', kazao je Breivik.

'Razumijem da mora biti teško jednom mirnom narodu kao što je norveški kad vidi neku akciju fundamentalista, ali je važno vidjeti razliku između političkog ekstremizma i ludila u kliničkom smislu', kazao je Breivik.