ŽUSTRA NACIONALNA RASPRAVA

Suradnik Merkel: Islam nije dio Njemačke

19.04.2012 u 19:55

Bionic
Reading

Vodeći njemački konzervativni političar izjavio je u četvrtak da islam ne pripada Njemačkoj i tako izazvao napetosti na konferenciji o integraciji muslimana na kojoj se raspravljalo i o kontroverznoj kampanji salafista o podjeli besplatnih primjeraka Kurana diljem zemlje

'Islam nije dio naše tradicije i identiteta Njemačke te ne pripada Njemačkoj', rekao je Volker Kauder, čelnik kluba konzervativaca Angele Merkel u parlamentu, za list Passauer Presse.

'No, muslimani pripadaju Njemačkoj. Kao građani oni, naravno, uživaju sva prava', dodao je ovaj političar Kršćanskih demokrata (CDU).

Njegova izjava dodatno je raspirila ionako žustru nacionalnu raspravu o kampanji ultrakonzervativne muslimanske skupine salafista o podjeli milijuna prevedenih besplatnih primjeraka Kurana nemuslimanima.


Konferencija je jedna u nizu sličnih skupova koje vlada organizira s ciljem poboljšanja integracije četiri milijuna muslimana u Njemačkoj, od kojih polovica ima njemačko državljanstvo.

Brojni su došli iz Turske 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, a njihov težak rad pridonio je njemačkom poratnom gospodarskom čudu. Njemačka ima oko 81 milijun stanovnika.