RASKID NA VIDIKU?

Dva HDZ-a i proračun uzdrmali koaliciju SDP BiH i SDA

19.04.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) odbacuje mogućnost rekonstrukcije vlade Federacije BiH čiji bi cilj bio da se u njen sastav uključe i ministri iz reda HDZ BiH i HDZ 1990, potvrdio je federalni premijer i glavni tajnik SDP-a Damir Nikšić

U izjavi koju u četvrtak prenosi sarajevsko Oslobođenje Nikšić je kazao kako se o takvom nečemu ni ne raspravlja, unatoč drugačijim tvrdnjama koje iznosi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović

'U federalnoj vladi ne trebaju i ne mogu biti SDP BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ. Ako se vlast može napraviti bez nas i ako formiraju većinu (SDA i HDZ), u redu je. S nama se u tu priču ne može ići', izjavio je Nikšić, dodajući kako je procjena da sadašnja vlada FBiH, u kojoj hrvatske interese zastupaju Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRzB), radi dobro i da je ne treba mijenjati.

Sadašnja vlada FBiH formirana je na temelju rezultata izbora iz 2010. godine, nakon što su propali pregovori SDP i Stranke demokratske akcije (SDA) s HDZ BiH i HDZ 1990. o uspostavi 'velike koalicije' između te četiri stranke. Ključni problem bila je raspodjela ministarskih mjesta, o čemu nije bilo suglasnosti pa su SDP i SDA odlučili potražiti partnere u HSP-u i NSRzB, s kojima su i uspostavili vlast na temelju tijesne parlamentarne većine.

HDZ BiH i HDZ 1990. takvu su vladu proglasili protuzakonitom, tvrdeći kako su oni na izborima dobili mandat zastupati interese hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je u izjavi lokalnim medijima ustvrdio kako će do rekonstrukcije federalne vlade doći i to već do svibnja, dodajući kako se o tome 'već mjesecima intenzivno razgovara'.

Predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić izjavio je kako su i u toj stranci na stajalištu da je rekonstrukcija federalne vlade nužna kako bi vlast u cijeloj zemlji bila ustrojena na isti način, dodavši kako se ne može na jednoj razini surađivati, a iz druge biti potpuno eliminiran.

Dva HDZ-a trenutačno su dio vladajuće koalicije na državnoj razini koju, uz SDP i SDA, čine i dvije najjače stranke iz Republike Srpske - Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS).

'Iznimno je bitno da se ovo pitanje riješi prije raspisivanja lokalnih izbora jer se bojim da će to (izbori) dodatno zakomplicirati odnose', ocijenio je Ljubić, konstatirajući kako je bez dva HDZ-a u vlasti Federacije BiH nemoguće postići konsenzus o provedbi reformi jer je bez njih praktično eliminirana izborna volja 95 posto hrvatskog naroda.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić također je na stajalištu kako eliminiranje dva HDZ-a iz vlasti u FBiH nije dobra zamisao. 'Time se stvara negativna percepcija da Bošnjaci biraju Hrvate, ta se percepcija prenosi u Hrvatsku, a iz Hrvatske u druga središta u Europi', izjavio je Tihić. Istaknuo kako je to ipak rezultat želja SDP BiH kao pojedinačno najveće stranke na koje SDA nije mogla presudno utjecati.

Osim raspravama o tome treba li koalirati s dva HDZ-a, odnosi između SDA i SDP BiH dodatno su zategnuti nakon što je SDP u srijedu podupro prijedlog restriktivnog proračuna za 2012. godinu protiv kojega su glasovali ministri iz redova SDA držeći kako predviđeni iznos od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura) nije dostatan za normalno funkcioniranje države.

Tihić je odmah nakon usvajanja prijedloga proračuna izjavio kako su u SDA razočarani ponašanjem SDP-a i njegova predsjednika Zlatka Lagumdžije koji je kao ministar vanjskih poslova ujedno bio jedini Bošnjak koji je podržao predloženi proračun.

Lagumdžija je u izjavi koju u četvrtak prenosi Dnevni avaz kazao kako je dobro da proračun ne ovisi o tome što misle u SDA. 'To što SDP i ja radimo jest obrana institucija BiH. Od toga što oni (SDA) 'brane' umorni su i država i narod. Hvala Bogu da više ne ovisi o njima', izjavio je Lagumdžija.

Avaz tvrdi kako je Lagumdžija tijekom rasprave o proračunu na Vijeću ministara izravno zaprijetio i raskidom koalicije sa SDA.