FRANCUSKA BIRA PREDSJEDNIKA

Jesu li mediji prerano proglasili pobjednika?

20.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ako bi se sudilo prema broju iznenadnih javnih podrški socijalističkom kandidatu Françoisu Hollandeu koje su se pojavile posljednjih dana, kao i prema traženju pogrešaka u Sarkozyjevim govorima, moglo bi se paušalno zaključiti kako je barem dio medija i javnosti već jasno predvidio pobjednika francuskih predsjedničkih izbora

Naime, prvo je skupina poprilično uglednih ekonomista potpisala kolektivno pismo potpore Hollandevom programu, zatim je podrška stigla od tri nekadašnja ministra desne vlade, a možda je najzvučnija pomoć stigla iz redova bliskih bivšem predsjedniku Jacquesu Chiracu. Naime, Jean-Luc Barré, povjesničar s kojim je bivši predsjednik napisao svoje 'Memoare', izjavio je za Le Parisien kako 'Jacques Chirac ostaje vjeran svojoj izjavi da će glasati za Hollandea'. Službeni ured Chiraca na to je izdao samo blagi i neuvjerljivi demanti kako neće biti službene izjave na tu temu.

U Hollandeovom stožeru novi val podrški dočekan je krajnje entuzijastično te se zazivala 'ujedinjena Francuska pod Hollandeom' i isticala 'nesposobnost Sarkozyja da pred kraj svog mandata okupi Francuze'. No motivacije naglih i 'last minute' preobraćenika ostavljaju ipak znatnog prostora za sumnju. S jedne strane, interes nekih od novih članova 'tima Hollande' mogao bi se svesti pod već uhodanu parolu 'bilo tko osim Sarkozyja', dok se kod mlađih članova najvjerojatnije kriju i neke konkretnije ideje o kadrovskim križaljkama.


Jednako tako, motivacija onih medija koji su nekoliko dana pred prvi krug izbora odjednom shvatili da Sarkozy već mjesecima čini ozbiljne faktografske pogreške u svojim obraćanjima nije baš najčišća.

Nicolas Sarkozy nije ostao dužan medijima. Na mitingu u Val de Marneu obrušio se na pravilo o medijskoj ravnopravnosti kandidata, s laganim, ali čujnim tonom paranoje, izjavivši 'Čudesna koncepcija jednakosti à la française znači devet (kandidata) protiv jednog … radi se o vrsne formalne demokracije koja začuđuje cijeli svijet i koju čak i sami Francuzi gledaju s puno skepticizma.' Dodao je naravno kako ga takav nepravedni tretman neće obeshrabriti.

Možda se upravo u tim ne pretjerano suptilno izvedenim potezima da više prepoznati raspoloženje javnosti no u bezbrojnim anketama koje i dalje daju jasnu prednost Hollandeu u drugom krugu. A raspoloženje birača možda se ipak može najjasnije prepoznati u mogućem rekordnom broju onih koji neće pristupiti ovim izborima.

A što se tiče raspoloženja samih birača, ono se možda ipak da najjasnije prepoznati u mogućem rekordnom broju onih koji neće pristupiti ovim izborima.