BREIVIK NA SUĐENJU

'Planirao sam premijerki odsjeći glavu'

19.04.2012 u 10:41

Bionic
Reading

Četvrtog dana suđenja u Oslu norveški krvnik Anders Behring Breivik (33) otkrio je da je planirao odsjeći glavu bivšoj premijerki Gro Harlem Brundtland

Premijerka je bila njegova 'prva meta' u planiranju napada na otoku Utoeyi. Mislio je da će ona biti tamo u vrijeme masakra, te da će joj 'odsjeći glavu i sve snimiti'.

S tim ciljem na otok je ponio bajunetu i nož. Planirao joj je vezati ruke lisicama kako bi lakše proveo plan.

'Odsijecanje glave tradicionalna je metoda smrtne kazne u Europi. Tim se ne koristi samo Al Kaida', rekao je Breivik.

Inače, norveški krvnik u četvrtak nije pozdravio okupljene u sudnici podignutom desnicom - verzijom fašističkog pozdrava koju je prakticirao prva tri dana suđenja - nakon što su mu to savjetovali njegovi odvjetnici.

Opsjednutost igrom WoW

Breivik je u četvrtak izjavio da je još 2006. godine, kada se zbog uštede preselio natrag k majci, planirao provesti 'samoubilački napad', ali ga je u naumu spriječila prevelika posvećenost igranju igre World of Warcraft (WoW), što je činio i po 16 sati na dan.

Gro Harlem Brundtland

'Godinu dana igrao sam WoW, samo sam spavao i igrao. To nema nikakve veze s mojim napadom 22. srpnja', rekao je Breivik, dodajući da mu je jasno da ga tužiteljstvo želi prikazati kao vuka samotnjaka.

World of Warcraft jedna je od najpopularnijih računalnih igara na svijetu, čiji proizvođač Blizzard Entertainment samo od tog naslova zarađuje više od 100 milijuna američkih dolara - mjesečno.

Thomas Hylland Eriksen, profesor socijalne antropologije na Sveučulištu Oslo, kaže da su računalne igrice mogle dovesti Breivika u stanje samoobmane.

'Kada je otišao na Utoeyu, moguće da je na nekoj razini još uvijek vjerovao da igra računalnu igricu i u stvarnom životu ubijao ljude', rekao je Eriksen za Reuters.

'Čini se da nije veoma uspješan u razlikovanju virtualne stvarnosti svijeta Warcrafta i drugih računalnih igrica i stvarnog svijeta', dodao je Eriksen.

Norveški monstrum izjavio je i da je zbog priprema za napad zanemario prijatelje. Objasnio je da je planirao napade pomoću računalnih igrica, a od 2010. odlazio je i u streljanu da bi usavršio gađanje.

Opisujući napad autobombom u Oslu, kada je usmrtio osam i ranio 209 ljudi, Breivik je rekao da je očekivao da će biti daleko teže. Šanse za vlastito preživljavanje procijenio je na pet posto.

400. obljetnica osmanlijskog poraza

Tvrdi da mu je bilo 15 godina kada je postao protivnik useljavanja muslimana u Norvešku, a s 18 ili 19 godina počeo je razmišljati o nasilnim akcijama kojima bi spriječio imigraciju.

Svoj manifesto naslovio je '2083.' zbog 400. obljetnice bitke kod Beča, kada su poraženi osmanlijski osvajači.

'Militantni nacionalisti u Europi su podijeljeni. Polovica njihmisli da bi trebali napasti muslimane i manjine, a druga polovica datrebamo napasti elite', rekao je Breivik u četvrtak.

Tvrdi da se u nekoliko navrata sastao s masonima, kojima se pridružio čim je bio dovoljno star, jer je to 'kršćanska organizacija koja štiti svoje članove'.

Inače, Breivik je u srijedu poručio da želi biti ili oslobođen ili osuđen na smrtnu kaznu. Dugotrajna kazna zatvora mu je najgora opcija, jer mu se čini 'patetičnom'.