EMANCIPACIJA REGIJE

Puhovski: Hrvatskoj odgovara pobjeda Nikolića

19.04.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Pobjeda Srpske napredne stranke, barem u prvom razdoblju, sasvim sigurno unazadila bi odnose Hrvatske i Srbije, izjavio je Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, piše Tanjug, prenoseći dijelove intervjua Puhovskog za srpski Blic

Puhovski je dodao da povlačenje međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije nije tema u Zagrebu. 'Ako je ikada i bilo šansi za to, eventualnom pobjedom Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima i pričom o rehabilitaciji Draže Mihailovića one su potpuno zamrle', rekao je Puhovski, prenosi B92.

Puhovski je kazao da nema sumnje da bi se Tomislav Nikolić, u slučaju pobjede, ponašao mnogo umjerenije nego dok je bio među radikalima.

'Radi se o dvije stvari - Tadić je osobno u kontaktima s Josipovićem učinio mnogo da odnosi budu ne samo dobri, nego i vezani prijateljstvom dvojice predsjednika. Drugo, dolazak Nikolića bi sasvim sigurno izazvao u najmanju ruku oprez, a vjerojatno i zazor hrvatske strane', kazao je Puhovski u intervjuu Blicu.

On smatra da Hrvatskoj savršeno odgovara da Nikolić bude izabran za predsjednika jer bi u miru mogla provesti 'emancipaciju regije', piše Tanjug.

'Mogla bi u miru dokazati da je ona dvije klase ispred svih na području bivše Jugoslavije, ne računajući Sloveniju. Dolazak SNS-a na vlast bio bi ideološki argument mnogima u Hrvatskoj, bili oni nacionalisti ili europski orijentirani političari, da stave Srbe po strani', dodao je Puhovski.


Na pitanje zašto se digla bura u Hrvatskoj oko rehabilitacije Draže Mihailovića, s obzirom da isti argumenti nisu spominjani kad je rehabilitiran kardinal Alojzije Stepinac, Puhovski je kazao da se Stepincu moglo prigovoriti zbog suradnje s neprijateljem, ali da nije bio zločinac usporediv s Dražom Mihailovićem i Antom Pavelićem

'On je eventualno podržavao jedan režim koji nije trebalo podržavati, po mom sudu', zaključio je Puhovski, kojem svi srpski mediji, prenoseći Blic i Tanjug, pogrešno navode funkciju, predstavljajući ga kao predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora.