DODATNA ŠTETA ODNOSIMA

SAD se ispričao zbog fotografija iz Afganistana

19.04.2012 u 09:22

Bionic
Reading

Ministar obrane SAD-a Leon Panetta ispričao se za novootkrivene fotografije koje prikazuju američke vojnike kako poziraju s ostacima tijela afganistanskih pobunjenika. Rekao je da rat može navesti mlade ljude na 'lude odluke' i izrazio zabrinutost da bi te fotografije mogle potaknuti novi val nasilja nad Amerikancima u Afganistanu, javljaju američki mediji

Bijela kuća oštro je osudila te fotografije, pridruživši se Panetti i ostalim najvišim vojnim dužnosnicima u izražavanju žaljenja zbog najnovije neugodnosti u nizu američke vojske. U posljednjih nekoliko mjeseci američki vojnici su uhvaćeni u kontroverznim trenucima tijekom spaljivanja muslimanske svete knjige, uriniranja po mrtvim tijelima Afganistanaca te zbog masakra nad 17 afganistanskih civila.

'Ovo je rat. Znam da je rat ružan i nasilan i znam da su mladi ljudi ponekad uhvaćeni u krivom trenutku i da mogu donijeti neke glupe odluke', rekao je Panetta. 'Ne tražim opravdanje za takvo ponašanje, ali ni ne želim da ove slike nanesu dodatnu štetu našim ljudima ili našem odnosu s afganistanskim narodom', dodao je Panetta.

'Ispričavam se u ime ministarstva obrane i američke vlade', rekao je Panetta na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon sastanka NATO-ovih saveznika na kojem je upravo Afganistan bio ključna tema.


Karzai osudio fotografije američkih vojnika

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je u četvrtak fotografije američkih vojnika koji su pozirali pokraj izmasakriranih tijela pobunjenika, nazvavši ih nehumanima te je pozvao na što hitniju tranziciju ovlasti s NATO-a na afganistanske snage sigurnosti kako bi se spriječili potencijalni slični incidenti u budućnosti

'Afganistanski predsjednik istaknuo je kako je jedini način da se spriječi takvo teško iskustvo u budućnosti, što skoriji i potpun prijenos sigurnosnih ovlasti sa stranih snaga na domaće', stoji u priopćenju iz Karzaijeva ureda.

'Afganistan može vrlo uskoro preuzeti vlastitu sudbinu u ruke, pa više neće biti takvih poteza stranih vojnika', rekao je afganistanski predsjednik, nazvavši nehumanim fotografiranje i objavljivanje fotografija napravljenih prije dvije godine te dodavši kako je bilo 'neukusno' doći na pomisao pozirati kraj izmasakriranih tijela.