KVOTE ZA SREDNJU I ISTOČNU EUROPU

Švicarska kritizirana zbog imigracijske politike

18.04.2012 u 22:40

Bionic
Reading

Švicarska se u srijedu našla na udaru oštrih kritika europskih dužnosnika zbog odluke da ponovno uvede kvote za radnike iz srednje i istočne Europe, smanjujući za trećinu godišnju kvotu radnih dozvola

'Ova odluka nije gospodarski opravdana zbog situacije na tržištu rada niti brojem državljana EU-a koji traže prebivalište u Švicarskoj', rekla je Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosti.

U Švicarsku, koja unatoč gospodarskoj krizi drži stopu nezaposlenosti od 3 posto, slio se proteklih godina veliki broj imigranata iz ostalih članica EU-a.


Vlada u Bernu je objavila da je odlučila pozvati se na 'zaštitnu klauzulu' u svojem ugovoru s EU-om koji se tiče slobodnog kretanja ljudi, ponovno uvodeći kvote koje su ukinute prošle godine na 'uvoz' radne snage iz središnje i istočne Europe.

Od 1. svibnja odobrit će 2000 dozvola za građane iz Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske za život i rad u Švicarskoj prema 6.000 dozvola koje je izdala prošle godine.