DEŽELA NA NOGAMA

120.000 Slovenaca u generalnom štrajku!

18.04.2012 u 13:23

Bionic
Reading

Uz uzvike 'Ne damo socijalnu državu! Nećemo brutalni kapitalizam!', vuvuzele, petarde i glasne zvižduke oko 10.000 slovenskih javnih službenika krenulo je u pet do 12 u prosvjedni marš glavnim gradom. Delo javlja da vojni zrakoplov nadlijeće Ljubljanu od početka uličnog prosvjeda pred zgradom vlade. Prema posljednjim informacijama, ulice oko zgrade vlade pune su prosvjednika, a povećava se i broj okupljenih na nedalekom Trgu Republike, gdje se nalazi zgrada parlamenta

Slovenski mediji javljaju da se štrajku odazvalo čak 100.000 zaposlenih, a Dežela je jutros zbog generalnog štrajka osvanula praznih vrtića, škola, ureda javne i državne uprave, s gužvama na graničnim prijelazima... Sindikat policije je poručio da će štrajkati do opoziva generalnog štrajka, a sindikati su ranije najavili da će opći štraj potrajait sve dok vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

Kako se generalni štrajk razvija, tako raste broj onih koji mu se naknadno priključuju pa se očekuje da će na koncu premašiti 160.000 sudionika, kako su najavljivali sindikati. Naknadno su se štrajku priključili zaposleni u muzejima, na RTV Sloveniji, a podržava ga i slovenski Sindikat novinara.

Prosvjedni skupovi, u organizaciji 24 sindikata koji su u štrajku, održavaju se i u svim većim gradovima Slovenije: Mariboru, Kranju, Celju, Murskoj Soboti, Velenju, Novoj Gorici, pa čak i u Ptuju u kojem je javni prosvjed bio zabranjen jer se danas tamo nalaze članovi Vlade Janeza Janše.

Večer javlja u 13.30 sati da je pristigla i podrška sindikata zaposlenih u privatnom sektoru, odnosno industrijskih sindikata, pa se čini da situacija po vladu Janeza Janše biva teža nego što je jutros očekivao kad je poručio da neće odustati od smanjenja plaća javnim i državnim službenicima (za 10 posto), odnosno od tzv. paketa mjera štednje.


Inače, jedan od ministara Janšine vlade, glavni vladin pregovarač i ministar rada Andrej Vizjak najavio je mogućnost ostavke cijele vlade i raspisivanje izbora ukoliko ne bude mogla provesti najavljene reforme.

Opći štrajk u Sloveniji