Svijet ZBOG KORUPCIJE

Ministar sporta osuđen na 3,5 godina zatvora

Bivši poljski ministar sporta Tomasz Lipiec je u Varšavi osuđen na tri i pol godine zatvora zbog korupcije. Zabranjeno mu je i bavljenje politikom u sljedećih deset godina, jer je dokazano da je primao mito

Tomasz Lipiec se može pohvaliti uzornom sportskom karijerom u brzom hodanju, u kojoj je osvojio prvo mjesto na Europskom prvenstvu u devedesetima, ali i koja mu je poslužila kao dobar kapital kada se odlučio baviti politikom. Lipiec se stranački aktivirao 2005, kada se pridružio koaliciji koju su vodili blizanci Lech i Jaroslav Kaczynski, poznati po svojim tvrdolinijaškim stavovima. Bivši sportaš Lipiec je tada postao ministar sporta, sa zadatkom da iskorijeni korupciju koja je vladala u ovom segmentu poljskog društva.

S vremenom se pokazalo da se navodni borac protiv korupcije Tomasz Lipiec odlično uklapa u takvu situaciju, pa se uskoro u poljskim medijima krenulo s napisima o nepravilnostima u radu Ministarstva sporta. Lipiec je 2007. istjeran iz vlade, a nakon toga je i uhapšen pod optužbom da je primio oko 40 tisuća eura kako bi pogodovao pri izgradnji jednog sportskog objekta.
169027,168787,165055,165225Osim što je optužen za korupciju dok je bio ministar, otkrilo se da je sumnjivih rabota bilo i dok je Lipiec vodio varšavski Sportsko-rekreacijski centar. Sada je Lipiec konačno i osuđen na tri i pol godine zatvora zbog korupcije, što je jasan signal poljskim političarima da se takvo ponašanje više neće tolerirati.

Poljska je ove godine, zajedno s Ukrajinom, domaćin Europskog prvenstva u nogometu te želi konačno očistiti svoj sport od mita, pa je slučaj Tomasza Lipieca jedan od prvih, kojim se želi svima jasno dati do znanja da su se stvari promijenile.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još