STRAH OD SMRTI

Novinarka onemoćala zbog štrajka glađu

27.04.2009 u 11:31

Bionic
Reading

Otac iransko-američke novinarke, koja se nalazi u teheranskom zatvoru osuđena za špijunažu u korist SAD-a, izjavio je u ponedjeljak da strahuje za njezin život pošto je ona prije gotovo sedam dana počela štrajkati glađu

TEHERAN - Reza Saberi je rekao da je zajedno sa suprugom Akiko posjetio kćer Roxanu u teheranskom zatvoru Evin u nedjelju povodom njezina 32. rođendana.

'Ona je jako slaba... u lošem je stanju. Jedva može ustati', kazao je Saberi za Reuters. 'Brinem se za njezino zdravlje. Strahujem za njezin život'.

Dodao je da je zatražio da prekine štrajk glađu, ali da ona nije htjela o tome razgovarati.

Novinarka Roxana Saberi osuđena je na osam godina zatvora 18. travnja, a ta bi presuda mogla zakomplicirati napore koje Washington poduzima po pitanju unapređenja odnosa Iranom nakon tri desetljeća međusobnog nepovjerenja.

Državljanka SAD-a i Irana, Roxana je uhićena krajem siječnja u Iranu pošto joj je istekla novinarska akreditacija. Kasnije je optužena za špijunažu.

SAD tvrdi da su optužbe protiv Saberi neutemeljene i zatražio je njezino hitno puštanje na slobodu. Američki predsjednik Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost za sigurnost novinarke, a državna tajnica Hillary Clinton je rekla da bi njezino oslobađanje bila gesta dobre volje.

Teheran, koji ne priznaje dvojno državljanstvo, priopćio je da bi Washington trebao poštivati neovisnost iranskog sudstva.

Abdolsamad Horamšahi, odvjetnik novinarke, rekao je u subotu da je uložio žalbu na presudu. On je izrazio nadu da će Roxana biti oslobođena pošto je iranski predsjednik prošloga tjedna pozvao tužiteljstvo da joj osigura njezino zakonsko pravo na obranu.

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi pristala je pomoći obrani Saberi.