Svijet POVEĆANJE MAKSIMALNIH KAZNI 10 PUTA

Obama želi ograničiti špekulacije na tržištu nafte

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je iznio plan borbe za ograničenje špekulacija na tržištu nafte, zatraživši desetostruko povećanje maksimalnih kazni za prekršaje iz tog područja, priopćila je Bijela kuća

Novim se prijedlogom od trgovaca naftom traži da ulože više vlastitog novca u transakcije, traži se više sredstva za jačanje nadzora tržišta i poziva na više kazne za manipuliranje tržištem.

Plan koji je Obama iznio u obraćanju javnosti iz Bijele kuće predviđa povećanje kazni za manipulatore cijenama nafte s jednog na 10 milijuna dolara. 'Te povećane kazne omogućit će da kazne odražavaju težinu prekršaja', navela je Bijela kuća u priopćenju prije Obaminog govora

188501,188256,186415,185366
U priopćenju je istaknuto da Amerikanci imaju pravo znati da li se manipulira tržištima dok 'nestabilnost na Bliskom istoku pridonosi povećanju cijena goriva u svijetu, koje imaju posljedice po potrošače'.

Obama je pozvao i Kongres da osigura veća sredstva za američku instituciju nadležnu za financijska tržišta - Komisiju za trgovanje robnim terminskim transakcijama (CFTC), kako bi pojačala nadzor i povećala broj osoblja koje ga treba provoditi.

Obama tim potezom nastoji parirati oporbenim republikancima, koji ga optužuju za visoke cijene benzina u SAD-u.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još