Svijet RAZOČARANA EUROPSKA KOMISIJA

Argentina nacionalizira najveću domaću naftnu kompaniju

Nakon što je Argentina objavila plan nacionalizacije najveće domaće naftne kompanije YPF, dionice španjolske energetske kompanije Repsol, njezina najvećeg dioničara, oštro su u utorak pale na Madridskoj burzi, a predsjednik Europske komisije izrazio je veliko razočaranje takvom odlukom Argentine

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez uputila je u ponedjeljak u kongres prijedlog zakona kojim bi država dobila većinski udjel u naftnoj kompaniji YPF, najvećoj argentinkoj kompaniji, i to preuzimanjem kontrole nad 51 posto dionica. Repsolov udjel u kompaniji sada iznosi 57,4 posto. YPF je bitan za argentinsku energetsku budućnost, osobito nakon nedavnih pronalazaka velikih rezervi nafte i plina.

Argentinske vlasti tvrde da YPF nije dovoljno investirao u naftni sektor i povećavao proizvodnju. Očekuje se da će Argentina ove godine uvesti prirodni i tekući plin u vrijednosti 10 milijardi dolara radi rješavanja energetske krize.

Predsjednik Uprave Repsola Antonio Brufau rekao je u utorak novinarima da će kompanija pokrenuti pravnu bitku protiv tog plana, te je optužio argentinsku vladu da tim potezom pokušava smiriti rastuće nezadovoljstvo u zemlji.

Španjolska vlada dala je potporu Repsolu, snažno se usprotivivši planu nacionalizacije, te upozorila da bi to Argentinu moglo izopćiti iz međunarodne zajednice. Španjolska je najveći strani ulagač u Argentinu, ispred SAD-a. Repsol će kao naknadu za svoj udjel u YPF-u tražiti 10,5 milijardi dolara, jer cijela kompanija vrijedi 18,3 milijardi.

169147,183042,166891,152838
Argentinska predsjednica Fernandez već je zaprepastila investitore 2008. godine, kada je nacionalizirala privatne mirovinske fondove u jeku globalne financijske krize. Također je nacionalizirala zrakoplovnog prijevoznika Aerolineas Argentinas.

Europska komisija (EK) otkazala je sastanak s argentinskim dužnosnicima, nakon što su objavljeni planovi o nacionalizaciji. Glasnogovornica EK, Pia Ahrenkilde Hansen kazala je da je odgođen sastanak koji se trebao održati u četvrtak i petak vezano za bilateralnu trgovinu i gospodarski ugovor između EU-a i Argentine.

Predsjednik EK Jose Manuel Barroso ranije je izjavio da je 'ozbiljno razočaran' odlukom Argentine o nacionalizaciji YPF-a. Ahrenkilde Hansen također je upozorila da to 'stvara nesigurnost koja ne pomaže zajedničkim gospodarskim odnosima i gospodarstvu u cjelini'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još