PARTNERSTVO ZA OTVORENU VLAST

'Transparentnost i informacije najveći neprijatelji korupcije'

17.04.2012 u 17:27

Bionic
Reading

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj organiziralo je u utorak javno praćenje godišnje konferencije Partnerstva za otvorenu vlast koje se održavalo u Brazilu. Govor su održale predsjednica Brazila Dilma Vana Rousseff i američka državna tajnica Hillary Clinton. 'Ovo je jedinstven događaj na kojem na istoj razini nastupaju predstavnici civilnog društva, poslovnog sektora i vlasti', kazao je američki veleposlanik u Hrvatskoj James B. Foley

Multilateralna inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership, OGP) pokrenuta je 2011. godine. Preko 50 država i 150 predstavnika civilnog društva i privatnog sektora nastupa zajedno na istoj razini. A u utorak su u brazilskoj prijestolnici predstavili svoje akcijske planove.

Svrha je ove globalne inicijative osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža.


Otvorena vlast znači transparentnost, a transparentnost znaci da građani imaju bolji pristup informacijama. OGP obvezuje vlade na dijalog s građanima, obvezuje ih da budu efektivnije i odgovornije te da pruže građanima ono sto im treba', kazao je američki veleposlanik James B. Foley i dodao da otvorena vlast također znači i borbu protiv korupcije, a transparentnost i informacija su najveći neprijatelji korupcije koja djeluje u tajnosti i tišini

'SAD je vrlo zadovoljan, jer je Hrvatska prihvatila ovu inicijativu i jer se obvezala da ce poštivati principe Partnerstva za otvorenu vlast', kazao je Foley na kraju.

Hrvatsku u Brazilu predstavljaju Joško Klisović u imeMinistarstva vanjskih i europskih poslova, Marko Rakar kao predstavnik civilnog društva te Katarina Ott, predstavnica sektora javnih financija.