GENERALNI ŠTRAJK

Opći kolaps u Sloveniji; zastoj na granici s RH

18.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Očekuje se da će danas na slovenske ulice izići između 80 i 100 tisuća nezadovoljnih prosvjednika. Sindikati javnih službi odlučili su provesti generalni štrajk, a ako bude uspješan, najavljuju slovenski mediji, rezultirat će potpunim kolapsom u većim gradovima

Gužve na graničnim prijelazima

Zbog štrajka radnika u javnom sektoru u Sloveniji, moguće su poteškoće na graničnim prijelazima sa Hrvatskom, posebice u prometu teretnih vozila, upozorava HAK.

Škole i vrtići bit će zatvoreni, a samo dva fakulteta nisu glasala za sudjelovanje u općem štrajku.

Čak 90 posto policajaca odlučilo je podržati opći štrajk, rad će obustaviti i djelatnici u pravosudnim institucijama, zdravstvene institucije radit će prema 'nedjeljnom rasporedu'.

Sindikati su dozvolu za prosvjede dobili u Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Velenju, Novom Mestu, Murskoj Soboti i Kranju. No zabranjeni su im prosvjedi u Novoj Gorici i Ptuju, u kojem sutra zasjeda vlada Janeza Janše.

Sindikati javnih i državnih službi organizirali su opći štrajk zbog rigoroznih mjera štednje koje namjerava provesti Janšina vlada. Konkretno, Janša djelatnicima socijalne sigurnosti, zdravstva, vojske, školstva i pravosuđa namjerava srušiti plaće za 10 posto.
Inače, upravo su mjere štednje srozale ionako neveliku popularnost Janeza Janše.

Sindikati javnog sektora najavili su da će u srijedu pet minuta prije dvanaest sati prosvjedovati protiv najavljenih mjera štednje u svim većim gradovima pa i pred sjedištem vlade i parlamenta u Ljubljani. Nisu isključili ni isključujući mogućnost nastavka štrajka i idućih dana, sve do opoziva, a uvjet za opoziv štrajka je nediranje njihovih plaća.