Svijet 16 OZLIJEĐENIH

Pilot zamijenio Veneru za avion pa izveo naglo poniranje

Pospani pilot Air Canade zamijenio je planet Veneru za zrakoplov pa je izveo naglo poniranje kako bi izbjegao sudar s imaginarnom letjelicom i pritom ozlijedio 16 putnika i članova posade, navodi se u službenom izvješću nakon provedene istrage.

Incident se dogodio na noćnom letu Boeinga 767 Air Canade sa 103 putnika i članova posade od Toronta do Zuericha u siječnju 2011. godine. Nakon provedene istrage kanadske uprave za zračni promet zaključeno je kako je kopilot u stanju dezorijentiranosti i tromosti neposredno nakon buđenja zgrabio upravljačku palicu i izveo naglo poniranje kako bi izbjegao zrakoplov za koji je mislio da leti prema njegovom.

U izvješću se navodi da se prvi časnik zrakoplova tek probudio iz dugog drijemeža kada mu je kapetan informacije radi rekao da se u blizini nalazi američki teretni zrakoplov na istoj ruti. Kopilot je potom, još snen i dezorijentiran, zamijenio blještavu Veneru za "nadolazeći" zrakoplov i naglo spustio svoju letjelicu za šezdesetak metara. Boeing 767 je brzo ispravio njegov kapetan, ali ne prije nego li se dio nevezanih putnika i članova posade "zakotrljao" zrakoplovom.

Glavni inspektor kanadske uprave za zračni promet naglasio je kako ovaj slučaj naglašava da postoji problem u rješavanju umora posade. Naime, po pravilima Air Canade piloti na dugim letovima smiju zadrijemati na maksimalno 40 minuta, a u ovom slučaju kopilot je spavao 75 minuta, što znači da je ušao u fazu duboka sna i probudio se dezorijentiran.

Air Canada se ispričala putnicima za ovaj incident i objavila kako je poduzela mjere da se takvo što više ne ponovi.
186056,184389,186376,184851
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još