SVEČANI DOČEK

Hrvatski promatrači otišli po prve dnevnice u Strasbourg

17.04.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Europski parlament će u utorak u Strasbourgu pozdraviti 12 hrvatskih 'promatrača', koje je odredio hrvatski Sabor, a čiji je mandat priprema za ulazak Hrvatske u Europsku uniju u ljeto 2013. godine

U Europski parlament idu SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković, Tonino Picula i Tanja Vrbat, HNS-ovac Jozo Radoš, SDSS-ovac Milorad Pupovac, HDSSB-ovac Boro Grubišić, Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista te HDZ-ovci Andrej Plenković, Frano Matušić i Davor Božinović.

Promatrači će raditi svakoga mjeseca barem pet dana u Bruxellesu i četiri dana u Strasbourgu. Oni su još uvijek zaposlenici hrvatskog Sabora i tamo primaju plaću, a u Bruxellesu im se pokrivaju troškovi puta, hrana i smještaj. Prošlog tjedna hrvatski zastupnici su bili u Bruxellesu gdje su se dobili kancelarije te su rješavali tehnička pitanja. Za prvi radni tjedan dobili su dvije dnevnice po 304 eura.

Strasburške će dnevnice primiti u utorak kada će ih predsjednik Europskog parlamenta Martin Shultz službeno predstaviti zastupnicima i javnosti.

Na plenarnim zasjedanjima u Strasbourgu hrvatski promatrači neće moći raspravljati. Govorit će moći na stranačkim tijelima i Odborima. Također neće sjediti zajedno nego prema grupama kojima su njihove stranke pridružene. Već od ranije je poznato da je HDZ član Europske pučke stranke (EPP), SDP Europske socijaldemokratske stranke, a HNS Europske liberalne, demokratske i reformističke stranke.

Za sada nije poznato kojim europskim frakcijama će se pridružiti laburistički zastupnik Nikola Vuljanić, Boro Grubišić iz HDSSB-a i Milorad Pupovac iz SDSS-a. Jedno je Grubišić najavio mogućnost da se njegova stranka pridruži grupaciji koja se naziva Europa slobode i demokracije.

Mandat prve 12 poslan izravno iz Sabora trajat će do ulaska Hrvatske u EU kada će biti raspisani posebni europski izbori za nove europarlamentarce koji će imati puna prava i europsku plaću.

Inače njih 12 neće biti jedni hrvatski predstavnici u Strasbourgu ovoga tjedna. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor bit će u srijedu gošća Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje će se obratiti klubu zastupnika Europske pučke stranke.

Predsjednica HDZ-a će se, kao jedini govornik izvan zemalja Europske zajednice, obrati klubu zastupnika EPP-a (Europske pučke stranke) čijoj obitelji demokršćanskih stranaka pripada i Hrvatska demokratska zajednica.

Zastupnici EPP-a sa 271 predstavnikom najbrojnija su politička snaga u Europskom parlamentu.