RASTU PAHOR I JANKOVIĆ

Štednja srozala Janšinu popularnost

16.04.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Najavljene mjere rigorozne štednje u Sloveniji smanjile su potporu vladi premijera Janeza Janše i strankama njegove koalicije, pokazala je anketa Dela objavljena u ponedjeljak

U telefonskoj anketi vodećeg slovenskog dnevnika, provedenoj prošlog tjedna na reprezentativnom uzorku, ispitanici su slovenskoj vladi dali prosječnu ocjenu 2,65 (u rasponu od jedan do pet), a u istom ispitivanju prije mjesec dana dobila ocjenu 2,73.

Pala je i popularnost Slovenske demokratske stranke premijera Janeza Janše pa bi za nju u sadašnjem trenutku na izborima glasovalo 19,5 posto ispitanika u odnosu na 24,6 posto, prema ispitivanju iz ožujka.

U isto vrijeme, broj onih koji bi glasovali za Socijalne demokrate (SD) bivšeg premijera Boruta Pahora povećao se sa 16 na 18,9 posto, a broj onih koji podupiru stranku Pozitivna Slovenija (PS), nesuđenog mandatara Zorana Jankovića, porastao je sa 17,3 na 18,4 posto.

Pad popularnosti Janšine vlade izravno je povezan s nepopularnim mjerama štednje koje je ona predstavila odmah nakon stupanja na dužnost, a zbog kojih je za srijedu najavljen štrajk 120.000 zaposlenih, uglavnom u javnom sektoru.

Mjere štednje uključene u kompleksan zakon o stabilizaciji javnih financija, o kojemu se tek treba izjasniti parlament, uključuju među ostalim smanjenje plaća u javnom sektoru za najmanje osam posto, smanjivanje nadoknada za nezaposlene i trudnice, smanjivanje prava na nadoknadu za prijevoz i godišnji regres te odricanje od dva neradna dana u godini.

Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u petak u razgovoru sa stranim dopisnicima u Ljubljani da su štednja i proračunski rezovi od skoro dvije milijarde eura u ovoj i sljedećoj godini neizbježni i da bi to čekalo svaku slovensku vladu, jer se država proteklih godina pretjerano zadužila i opteretila svoj proračun unatoč tome što je u vrijeme ekonomske krize zabilježila jedan od najvećih padova BDP-a među državama Europske unije. No Šušteršič je naveo da je u konačnici optimist da će s opozicijom, koja na mjere štednje gleda skeptično i sa sindikatima koji im se protive, ipak doći do dogovora te da bi u suprotnom došlo do daljnjeg ekonomskog nazadovanja države i gubitka njezine kredibilnosti unutar Europske unije.