ZAKLJUČENA LISTA KANDIDATA

I muftija i Mađar žele biti predsjednikom Srbije

16.04.2012 u 10:40

Bionic
Reading

U nedjelju u ponoć je istekao rok za podnošenje kandidatura za predsjednika Srbije na izborima zakazanim za 6. svibnja na kojima će se natjecati 11, maksimalno 12 kandidata. Republička izborna komisija (RIK) je pred zaključenje roka potvrdila kandidature muftije iz Sandžaka Muamera Zukorlića i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora te predsjednika Pokreta radnika i seljaka Zorana Dragišića

Samo dva sata prije isteka roka podnesena je još jedna kandidatura koju će RIK razmotriti u iduća 24 sata, pa bi na predsjedničkim izborima moglo biti najviše 12 kandidata.  Naime, Socijaldemokratski savez je podnio kandidaturu potpredsjednice stranke Danice Grujičić. Ranije su potvrđene kandidature Borisa Tadića (DS), Tomislava Nikolića (SNS), Ivice Dačića (SPS-PUPS-JS), Čedomira Jovanovića (Preokret), Jadranke Šešelj (SRS), Vojislava Koštunice (DSS), Zorana Stankovića (URS) i Vladana Glišića (Dveri).

Koliko će imena na glasačkom listiću za izbor predsjednika biti, bit će utvrđeno najkasnije do petka, 20. travnja, a dan kasnije ta odluka bit će objavljena u Službenom glasniku.

'Ja sam jedini kandidat iz Vojvodine, jedini kandidat koji u izbornom prioritetu smatra važnim regionalni interes. Iz tog razloga računam na ogroman broj glasova i nemađara iz Vojvodine, s druge strane, mi u izbornom programu izgovaramo normalne rečenice, rečenice koje su utemeljene u realnostima', kaže Ištvan Pastor.

Osim Vojvodine, svog kandidata ima i Sandžak. On nije predsjednik stranke, već prvi čovjek Islamske zajednice u Srbiji - muftija Muamer Zukorlić. Blizak je Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine te je u permanentnom sukobu sa službenim Beogradom zbog nepovoljnog statusa bošnjačke manjine u Srbiji.

U utrci za predsjednika Srbije za sada je samo jedna žena - Jadranka Šešelj, supruga notornoga Vojislava Šešelja, koja će predstavljati listu Srpske radikalne stranke na predsjedničkim izborima.

Najveći favorit izbora je dosadašnji predsjednik Boris Tadić koji je na toj funkciji još od ljeta 2004. godine. Tadić ima pravo natjecati se za još jedan mandat jer je prvi odradio dok još Srbija nije bila nezavisna zemlja već u zajednici s Crnom Gorom. Njegov glavni protivnik na izborima bit će ponovo Tomislav Nikolić kojega je već dva puta tijesno pobijedio. Nikolić je od zadnjega poraza izašao iz Šešeljeve radikalne stranke i osnovao Srpsku naprednu stranku (SNS) s kojom se primakao više centru te tako proširio potencijalni krug glasača.

Aktualni ministri policije i zdravlja Ivica Dačić i Zoran Stanković također su se uključili u predsjedničku utrku.

Od predstavnika opozicijskih stranaka na glasačkom listiću naći će se imena lidera DSS-a Vojislava Koštunice, bivšeg premijera Srbije i predsjednika SR Jugoslavije, koji je prošao svoj zenit političke karijere, te vođe koalicije Preokret Čedomir Jovanovića koji je previše liberalan za srpski politički mainstream da bi imao šanse.

Svog kandidata za predsjednika imat će i ultranacionalistički pokret Dveri, Vladana Glišića