MONSTRUM U SUDNICI

Breivik jedino žali što nije pobio više ljudi

16.04.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Norveški monstrum Anders Behring Breivik (33) priznao je na suđenju koje je započelo jutros u Oslu da je pobio 77 osoba, istodobno odbacujući krivnju za taj zločin kojeg je počinio 22. srpnja 2011. Osam ljudi poginulo u detonaciji bombe u norveškoj prijestolnici, a ostali su ubijeni u brutalnoj pucnjavi u kampu za mlade na otoku Utoeya

Breivik je priznao ubojstva, ali je porekao krivnju jer, kako tvrdi, njegova djela su bila 'potrebna u ratu protiv islama u Europi'.

Uz fašistički pozdrav, Breivik je izjavio da ne priznaje sud ovisan o političkim strankama koje podržavaju multikulturalnost.

Odjeven u tamno odijelo, u sudnicu je ušao nasmiješen. Nakon što mu je čuvar skinuo lisice, podigao je desnicu sa stisnutom šakom što je, po njegovu manifestu, desničarski pozdrav koji predstavlja snagu i izazov u borbi s marksističkim tiranima u Europi. Kad su u sudnicu ušli suci, nije ustao.

'Ne priznajem norveške sudove. Dobili ste mandat od političkih stranaka koje podržavaju multikulturalnost', rekao je sutkinji Wenche Elisabeth Arntzen.

Dodao je da ne priznaje nadležnost sutkinje Arntzen, tvrdeći da je ona prijateljica sestre bivšeg premijera i čelnika laburista Groa Harlema Brundtlanda

Sutkinja je primila na znanje Breivikove primjedbe, za koje je njegov odvjetnik rekao da nisu službene i da će se o njima dodatno očitovati u uvodnom govoru.

Breivik je rekao da je pisac po zanimanju i da trenutno radi u zatvoru.

Tužiteljica Inga Bejer Engh čitala je optužnicu 'za terorizam' sat vremena, detaljno opisujući ubojstvo i ranjavanje svake pojedine žrtve.

Navela je da su Breivikovi napadi probudili 'strah u norveškoj javnosti', dodajući: 'Okrivljenik je počinio veoma teške zločine, kakvi nisu zabilježeni u novijoj povijesti naše države'.

Breivik nije pokazao nikakve emocije; gledao je u stol pred sobom. Potreslo ga je, međutim, kada je u sudnici prikazan njegov antimuslimanski video, kojeg je uoči masakra objavio na YouTubeu. Gledajući taj video, drhtavim rukama obrisao je suze, izvještava Associated Press.

Nakon iznošenja optužnice, rekao je sudu da priznaje ubojstva, ali ne i krivnju. 'Tvrdim da sam to radio u samoobrani', rekao je Breivik.

Na saslušanju u veljači, Breivik je rekao da je su ubojstva predstavljala 'preventivni napad na državne izdajnike', koji su krivi za 'etničko čišćenje' zato što su podržavali multikulturalno društvo.

Njegov odvjetnik Geir Lippestad naveo je da Breivik jedino žali što 'nije otišao još dalje'.

'Teško je to razumjeti, ali govorim vam to kako bi pripremio ljude za njegov iskaz', rekao je Lippestad novinarima prije suđenja.

Posljednje sudsko vještačenje je utvrdilo da Breivik nije duševno bolestan i može kazneno odgovarati za ubojstva. Sud je najavio da će uzeti u obzir rezultate i ovog, kao i prethodnog vještačenja, prema kojemu je Breivik bio poremećen u vrijeme počinjenja ubojstava.

Ako sud na koncu odredi da je Breivik bio duševno poremećen, kaznu će služiti u psihijatrijskoj ustanovi umjesto u zatvoru. Prijeti mu kazna od 21 godine zatvora do doživotne robije.

Policija je zatvorila ulice oko zgrade suda, gdje novinari, preživjeli iz masakra i članovi rodbine Breivikovih žrtava gledaju suđenje u prostoriji s 200 sjedala, koja je izgrađena specijalno za ovaj događaj.

Debelo staklo dijeli okrivljenika od gledatelja, koji brinu da će Breivik iskoristiti suđenje za promociju svoje ekstremističke ideologije. U manifestu kojeg je objavio prije napada, Breivik je napisao da 'patriotski borci pokreta otpora' trebaju koristiti suđenja 'kao platformu za promicanje cilja'.

Norveška televizija NRK prenosi dijelove suđenja, ali nema dopuštenje za emitiranje Breivikovog iskaza.