Svijet OČIŠĆENO TALIBANSKO UPORIŠTE

Nakon 18 sati završene ulične borbe u Kabulu

Žestoke ulične borbe između talibana i afganistanskih snaga sigurnosti u središtu Kabula završene su u ponedjeljak ujutro nakon 18 sati okršaja, objavili su policijski dužnosnici.

Bitka koja je počela u nedjelju oko podneva i trajala do zore u ponedjeljak završila je pogibijom posljednjeg talibana koji je pružao otpor pokraj zgrade parlamenta. Nešto ranije snage sigurnosti 'očistile' su talibansko uporište na jednom gradilištu s kojeg puca pogled na stožer NATO-a i nekoliko veleposlanstava.

Nedjeljeni talibanski napad bio je početak njihove proljetne ofenzive, kako je rekao njihov glasnogovornik Zabihula Mudžahid.

U Kabulu su u nedjelju raketama napadnuti zgrada parlamenta, strana veleposlanstva i sjedište NATO-a. Uz parlament u zapadnome dijelu grada napadnuta je dobro čuvana diplomatska četvrt u središtu Kabula. Bilo je i nekoliko pokušaja samoubilačkih napada. Bio je to jedan od najtežih talibanskih napada na Kabul od njihova svrgavanja s vlasti 2001. godine.

U napadima je smrtno stradalo najmanje dvadesetak pobunjenika, dok je 14 policajaca i devet civila ranjeno, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Američki veleposlanik u Afganistanu Ryan Crocker pohvalio je afganistanske vlasti. Ocijenio je kako je odgovor afganistanskih snaga sigurnosti na val usklađenih talibanskih napada u Kabulu i još dvije pokrajine 'jasan znak njihova napretka'.

187974,186904,183996,182105
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još