ODAVANJE POČASTI

Svijet obilježava 100. obljetnicu potonuća Titanica

15.04.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Sto godina nakon brodoloma Titanica u nedjelju se s obje strane Atlantika odaje počast stradalima u pomorskoj nesreći do koje je došlo 14. travnja 1912. godine u 23.40 sati, dok je legendarni brod potonuo 15. travnja u 02.20.

Cvijeće bačeno u more koje je progutalo Titanic, baklje u kanadskoj luci Halifax u kojoj počivaju brojne žrtve, svečanost u Belfastu gdje je divovski brod sagrađen dio su događaja koji prati 100. obljetnicu tragedije Titanica u kojoj se utopilo više od 1500 osoba od ukupno 2208 putnika i članova posade. Spašeno je 507 brodolomaca.

Putnici s kruzera Journey, njih 440, pridošli iz New Yorka proživjeli su u noći sa subote na nedjelju rekonstrukciju katastrofe na samom mjestu gdje parobrod leži na 3800 metara dubine.

Stoljeće kasnije, točno u minutu, zvučnici broda ponovili su poruku upozorenja kapetana koja kaže da je Titanic udario u ledenjak.

Na komemorativno putovanje krenuo je i luksuzni kruzer Balmoral isplovivši kao i Titanic iz Southamptona s 1309 putnika, s kojeg su kapetan i tehničko osoblje položili tri vijenca cvijeća u valove.

Oba broda trebala bi doploviti do New Yorka za tri dana.

U Belfastu se u nedjelju otvara park posvećen uspomeni na žrtve. Političari i obitelji stradalih prisustvovat će inauguraciji spomenika s pet brončanih ploča s imenima više od 1500 žrtava.

U Halifaxu se u nedjelju održava vjerska svečanost koja će okupiti kršćane, Židove i muslimane na groblju Fairview Lawn gdje počiva 121 tijelo brodolomaca.