Svijet RYAN CROCKER

'Afganistanske snage su dobro odgovorile na napade'

Američki veleposlanik u Afganistanu Ryan Crocker ocijenio je kako je odgovor afganistanskih snaga sigurnosti na val usklađenih talibanskih napada u nedjelju u Kabulu i još dvije pokrajine "jasan znak njihova napretka".

U Kabulu su u nedjelju raketama napadnuti zgrada parlamenta, strana veleposlanstva i sjedište NATO-a, objavile ranije su afganistanske vlasti. "Svjedočili smo vrlo profesionalnoj reakciji snaga sigurnosti", rekao je Ryan Crocker u izjavio za CNN. "Afganistanske nage sigurnosti su u stanju same reagirati na te događaje, što je jasan znak napretka" dodao je veleposlanik.

"Ipak, ti napadi pokazuju zašto još trebamo biti na licu mjesta", dodao je Crocker.

Afganistanski talibani objavili su da su usklađeni napadi koje su pokrenuli u nedjelju u nekoliko afganistanskih pokrajina, uključujući ona na veleposlanstva stranih zemalja i stožer NATO-a u Kabulu, početak njihove proljetne ofenzive. "Ti su napadi početak proljetne ofenzive koju planiramo već mjesecima", kazao je Reutersu talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid, dodavši kako su ujedno i odmazda za paljenje primjeraka Kurana u američkoj vojnoj bazi i pokolj 17 afganistanskih civila što ga je počinio američki vojnik.

Iz Kabula, nad kojim se već spustio mrak, još odzvanja pucnjava i sporo stižu vijesti o učincima napada. Amerikanci i Britanci objavili su da je njihovo diplomatsko osoblje neozlijeđeno i na sigurnom. Iz raznih izvora govori se o sedam ubijenih talibana i 24 ozlijeđena Afganistanca.

186904,187974,185144,187957
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još