Svijet OSTALO DVOJE KANDIDATA

Ocampo se povukao iz utrke za predsjednika Svjetske banke

Nekadašnji kolumbijski ministar financija Jose Antonio Ocampo odustao je u petak od pokušaja da postane predsjednik Svjetske banke i sad je preostala još samo jedna protivnica američkome kandidatu za čelno mjesto te institucije za globalni razvoj

Uprava Svjetske banke sastaje se u ponedjeljak i izabrat će novog predsjednika, a Ocampo je izjavio kako je ta utrka postala izrazito politizirana te se nada da će države novih tržišta poduprijeti nigerijsku ministricu financija Ngozi Okonjo-Iwealu.

Okonjo-Iweala, nekadašnja direktorica u Svjetskoj banci sada je jedina kandidatkinja iz zemalja u razvoju i protukandidatkinja Jimu Yongu Kimu, Amerikancu korejskoga podrijetla i stručnjaku za zdravstvo koji će, ocjenjuje Reuters, gotovo sigurno dobiti taj položaj.

Ocampo kojega je nominirao Brazil kaže da je njegova kandidatura bila 'otežana' izostankom potpore vlastite zemlje. Kolumbija je prošli mjesec objavila da će tražiti mjesto predsjednika Međunarodne organizacije rada jer ondje ima veće izglede.

'Očito je da se taj proces premjestio s nadmetanja na temelju vrijednosti, a u tome je moja kandidatura dobro stajala, u politički orijentiran proces', rekao je u priopćenju.'U tome sam slabiji jer nemam otvorenu potporu moje domovine Kolumbije', dodao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još