RUSIJA:

Dogovor o planu rezolucije UN-a na vidiku

14.04.2012 u 18:57

Bionic
Reading

Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda su nadomak sporazuma u vezi plana rezolucije o slanju promatrača u Siriju, objavila je ruska diplomacija dok se priprema glasanje o tom tekstu

Članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda su blizu postizanja sporazuma o planu rezolucije i raspoređivanju promatrača misije UN-a u Siriji, navelo je rusko ministrstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Petanest zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a trebaju tijekom popodneva po srednjoeuropskom vremenu u New Yorku glasati o tom planu rezolucije kojom bi se dozvolilo raspoređivanje promatrača u Siriji radi nadziranja prekida vatre, nakon teških pregovora između Rusa i Zapadnjaka.

Američka veleposlanica u UN-u Susan Rice je ranije tijekom dana odbacila nagađanja o rezultatu glasovanja. Rusija je također pozvala sve sirijske strane na strogo poštivanje plana UN-ova izaslanika Kofija Annana i istaknula napade oporbe.

'Sve sirijske strane, uključujući i oružanu oporbu, trebaju odmah odbaciti nasilje i strogo poštivati Annanov plan', navelo je rusko ministrstvo vanjskih poslova.'Jučer su u Hami teroristi ubili jednog časnika sirijske vojske. Teroristi su također bacili granatu i druge eksplozivne naprave na jednu vojnu ophodnju. Slični incidenti su zabilježeni i u drugim sirijskim gradovima', naglasilo je rusko ministarstvo.