SIRIJA

Proturežimski prosvjedi, Homs ponovno bombardiran

14.04.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Deseci tisuća Sirijaca prosvjedovali su u petak diljem zemlje iskušavajući obvezu režima da poštuje međunarodni mirovni plan ali je prekid vatre ponovno ugrožen smrću osam osoba u nasilju, dok u New Yorku istodobno traju konzultacije o novoj rezoluciji UN-a o Siriji

Iako su snage sigurnosti pucale kako bi rastjerale prosvjednike koji pozivaju na pad režima Bašara al-Asada, podaci od stupanja na snagu primirja u četvrtak ujutro puno su bolji nego zadnjih mjeseci kad je ginulo više desetaka osoba svakog dana.

Radi nadziranja primjene prekida vatre 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti treba u subotu glasovati o nacrtu rezolucije koja bi dopustila raspoređivanje promatrača u Siriji, kazala je američka veleposlanica u UN-u Susan Rice. Članice Vijeća sastat će se popodne s ciljem da glasuju o tekstu koji je 'revidirana inačica' nacrta rezolucije zapadnih zemalja, kazala je ona novinarima.

Po riječima diplomata, pregovori su se u petak u Vijeću pretvorili u borbu Rusa i zapadnjaka s dva suparnička nacrta na stolu dok se Vijeće sigurnosti nadalo brzom usvajanju rezolucije kojom bi se poslalo 30 vojnih promatrača već sljedećeg tjedna u Siriju.


Sirijski opservatorij za ljudska prava zabilježio je smrt četiri prosvjednika koje su ubile snage sigurnosti u Hami, kao i u području Idleba i Dere. Još dva civila smrtno su stradala u predgrađu Damaska u pucnjavi trupa i u Homsu od granata. Dva su vojnika ubijena u Alepu i Hami.

Norveški general Robert Mood, zadužen za pripremu promatračke misije, iznio je hitnu potrebu za 'masovnom humanitarnom pomoći' za milijun Sirijaca kojima nedostaje hrane, vode i pokrivača. General Mood prošlog je tjedna u Siriji pripremao dolazak prethodnice promatračke skupine. No, nastavak misije ovisi nadalje o glasovanju u UN-u.

Bombardiran Homs

Sirijske snage bombardirale su tijekom sat vremena u subotu ujutro dvije četvrti u gradu Homsu, u središnjem dijelu zemlje, trećeg dana od stupanja na snagu prekida vatre, objavila je sirijska nevladina organizacija

U bombardiranju četvrti Džurat al-Šajah i al-Karabis nije bilo žrtava, istaknuo je Sirijski opservatorij za ljudska prava. U mjesecima koji su prethodili primirju, Homs, treći grad po veličini u zemlji, žestoko je bombardiran, posebice njegova četvrt Baba Amr kamo su se sklonili ustanici a koju je vojska ponovno zauzela 1. ožujka. Prekid vatre u zadnja dva dana ugrožen je smrću 18 osoba, većinom civila.