KUPOVINA LOJALNOSTI

Ministar kažnjen zbog podmićivanja svoje stranke

13.04.2012 u 20:25

Bionic
Reading

Praški okružni sud osudio je u petak bivšeg ministra prometa Vita Barte na 18 mjeseci uvjetne zatvorske kazne zbog podmićivanja parlamentarnih zastupnika iz redova njegove vlastite stranke kako bi ostali lojalni.

Barta, 38-godišnji bogati odvjetnik koji se razmeće Maseratijem, neslužbeni je vođa moćne centrističke stranke Javnih poslova (VV) koja je na izborima 2010. osvojila 10,9 posto glasova i pridružila se potom koaliciji desnog centra pod vodstvom konzervativca Petra Nečasa. Bart je bio ministar prometa od srpnja 2010. do travnja 2011.

Barta je dvojici zastupnika svoje stranke dao 670 tisuća kruna (199 tisuća kuna) kako bi ostali lojalni, a on je tvrdio da im je novac samo posudio.

Nakon presude, Barta je izjavio da će zamrznuti članstvo u stranci, ali nije dao do znanja hoće li napustiti mjesto zastupnika u parlamentu, što od njega očekuje premijer Nečas. Ako odbije otići to bi mogao biti novi udarac ionako klimavoj koaliciji koja se prošli tjedan umalo raspala zbog svađe između VV-a i njegovih većinskih partnera.

Česi korupciju vide kao jedan od najvećih problema u zemlji, a unazad dvije godine vladu je napustilo čak 16 ministara, od kojih je polovica mora otići zbog financijskih skandala.