Svijet U HAAGU

Konzultacije Arbitražnog suda o granici RH i Slovenije

Konzultacije sudaca Arbitražnog suda za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora sa zastupnicima Hrvatske i Slovenije traju od četvrtka u Haagu, kazao je u petak za Hinu glasnogovornik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Berislav Živković

'Konzultacije sudaca arbitražnog suda sa zastupnicima Hrvatske i Slovenije započele su u četvrtak u Haagu', kazao je Živković, dodajući da Hrvatsku predstavljaju predstojnica katedre međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Maja Seršić i šefica odjela za međunarodno pravo Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić.

'Radi se o preliminarnom sastanku o tijeku i elementima postupka', objasnio je Živković, ističući da se radi o prvom takvom sastanku.

Arbitražni sporazum potpisan je 4. studenoga 2009. u Stockholmu, a Hrvatska i Slovenija sudu bi trebale predati memorandume s argumentima o sporu do 9. prosinca ove godine.

Vlade dviju država uz posredovanje Europske komisije dogovorile su se da se za predsjednika Arbitražnog suda imenuje Gilbert Guilliame, a za dva člana arbitražnog suda Bruno Simma i Vughan Lowe, koji bi trebali donijeti pravorijek u graničnom sporu između dviju zemalja. Arbitražni sud ima pet članova, Hrvatska i Slovenija imaju po jednog – Hrvatsku predstavlja Budislav Vukas, a Sloveniju Jernej Sekolec.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još