POD POVEĆALOM ŽIDOVA

Zabrana neonacističkog skupa odjeknula Europom

13.04.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Hrvatska je u četvrtak zabranila međunarodnu konferenciju ekstremnih desničara i marš podrške osuđenim ratnim zločincima planiran za vikend, uz objašnjenje da su okupljanja koja potiču nasilje nezakonita, piše u petak European Jewish News (EJN), jedino židovsko internetsko glasilo za Europu, sa sjedištem u Bruxellesu

O zabrani neonacističkog skupa u Zagrebu izvijestile su vodeće svjetske novinske agencije, tako da informacije o trvenjima između države i ekstremnih desničara, koji su najavili tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava, masovno prenose strani mediji.

EJN piše da je Zoran Milanović objavio odluku o zabrani na sjednici Vlade, pozivajući se na svjetonazorske i političke razloge.

’Oni koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka i grabež hrvatskog teritorija – a takvi ljudi najavljeni su kao sudionici (na okupljanjima) – mogu posjetiti Hrvatsku kao turisti, ali ne mogu doći kao politički protivnici', rekao je Milanović objašnjavajući odluku o zabrani okupljanja najavljenih za 13. i 14. travnja, prenosi EJN.

Milanović je rekao da Vlada ima odgovornost prema svojim građanima suprotstaviti se takvim ideologijama, te se slični skupovi neće tolerirati ni sada ni ubuduće. 

Hrvatska ekstremno desna stranka HČSP najavila je da bi u petak održala susret nekoliko europskih ultradesnih stranaka i organizacija, uključujući mađarski Jobbik i pojedine manje grupe iz Belgije, Bugarske i Francuske, piše EJN.


Sudionici su također trebali sudjelovati u subotnjem maršu kroz glavni grad Zagreb, u organizaciji HČSP-a. Marš je zamišljen kao podrška dvojici bivših hrvatskih generala osuđenih na UN-ovom sudu za ratne zločine za ratne zločine počinjene u konfliktu 90-ih godina.

Međutim, Ante Gotovina Mladen Markač, osuđeni na 24 i 18 godina zatvora, ogradili su se od marša putem svojih odvjetnika.

HČSP u Puli 10. travnja 2012.

Najava događaja izazvala je snažne kritike nekoliko nevladinih i građanskih udruga koje su u subotu namjeravale održati antiprosvjede.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su ciljevi okupljanja ekstremne desnice nezakoniti i da bi mogli narušiti javni red i mir.

‘Oni koji su namjeravali sudjelovati (u okupljanjima) potiču nasilje, što je u suprotnosti sa zakonom o javnom okupljanju’, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Organizatori skupova ekstremne desnice najavili su da će tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu i drugim europskim institucijama.

HČSP je poznat po glorificiranju hrvatskog pronacističkog režima iz Drugog svjetskog rata, koji je pobio stotine i tisuće Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista, zaključuje EJN.

Beogradski Tanjug izvještava u petak da je 'ultradesničarski Hrvatski uljudbeni (kulturni) pokret navodno dobio dozvolu MUP-a za 'dijeljenje promotivnih materijala i izražavanja političkih uvjerenja'.

Taj malo poznati ultradesničarski pokret, piše Tanjug, u proglasu koji su objavili i na engleskom, obraća se 'Hrvatima svih vjera, papi Benediktu XVI, Europskoj udružbi slobodnih naroda', pa i predsjedniku SAD-a, ističući da će skup organizirati povodom 71. godišnjice stvaranja NDH.