SLUČAJ U ŠPANJOLSKOJ

Časna sestra osumnjičena za otmicu djece

12.04.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Španjolska časna sestra u četvrtak se pojavila pred sudom kako bi se suočila s optužnicom za otmicu bebe u skandalu izazvanom tvrdnjama stotina Španjolki da su im djeca oduzimana nakon rođenja i potom nezakonito davana na usvajanje

Tužiteljica Maria Luisa Torres jedna je od rijetkih koja je uz pomoć DNK analize uspjela dokazati da je njezino dijete oteto prije 30 godina živo i usvojeno i da joj je časna sestra Maria Gomez Valbuena lagala kad joj je rekla da joj je dijete umrlo pri porodu.

Liječnici, medicinske sestre i vjersko osoblje nekoliko klinika i bolnica u Španjolskoj osumnjičeni su da su desetljećima prodavali djecu za usvajanje nakon što bi majkama tvrdili da su preminula pri porodu.

Na saslušanju pred madridskim Višim sudom pravde Valbuena, sad u 80-im godinama života, odbila je odgovarati na pitanja suca. Nekad je radila u bolnici Santa Cristina u Madridu i postala je prva osoba koja je optužena u okviru rastućeg skandala.

Formalno je optužena za ilegalno zatočenje i krivotvorenje dokumenata početkom 1980-ih godina.

Skupine žena koje tvrde da su im djeca oteta izvikivale su 'besramnice' časnoj sestri dok je bila odvođena sa suda.

Ukupno je podneseno više od 900 tužbi, a većina je odbačena zbog nedostatka dokaza.

Većina žena tvrdi da im je rečeno da su im bebe umrle tijekom poroda ili ubrzo nakon njega, no preminule bebe nikad nisu vidjele niti su dobile smrtovnicu. Vjeruju da su im djeca oduzimana zato što su liječnici ili vjersko osoblje bolnice smatrali da nisu primjerne majke jer su bile premlade, presiromašne ili neudane.