RAZMJENA DOBARA

Grci odbacuju euro, živjela trampa!

12.04.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Za kupovinu na tržnici u grčkom Volosu nije potreban novac. Od rukotvorina do hrane, sve se prodaje za lokalnu alternativnu jedinicu (grčki: TEM) u sklopu sustava dobre stare razmjene dobara, izvještava BBC u reportaži posvećenoj sve raširenijem fenomenu trampe u Grčkoj

Lokalno stanovništvo skuplja 'bodove' nudeći vlastite proizvode ili usluge, a vrijednost se upisuje u središnju računalnu mrežu. Sustav potom omogućuje da se prikupljena vrijednost troši na bilo koju željenu uslugu ili proizvod, ma kako egzotični oni bili - važno je samo da su unutar novog-starog sustava razmjene dobara. Drugim riječima, tradicionalna trampa vratila se u današnju Grčku.

'Dosegnuli smo dno. Sada želimo razmišljati na drukčiji način', kaže jedan prodavač za BBC.

Otkad je pokrenut, sustav je unovačio već 800 članova i svakodnevno raste. Riječ je o lokalnoj građanskoj inicijativi za sve one koji gube bitku u hrvanju s eurom. Inicijativa je potaknula druge oblike trampe i razmjene dobara širom zemlje. Grci traže novo oružje u ratu s financijskom krizom.

Trampa je dovela Volos u središte svjetske medijske pažnje, pa je reportažu iz tog primorskog grada objavio i New York Times. Mjesto je to koje grca u krizi, poput većine ostalih u Grčkoj. Industrija je u kolapsu, nezaposlenost rekordna. Alternativni TEM osigurao je novu energiju zajednici koja vapi za tračkom nade.

Gradonačelnik Panos Skotiniotis podržava projekt, iako napominje da dvije 'valute' ne mogu ravnopravno koegzistirati.


'Mislimo da je ovo dobar način za izlazak iz duboke ekonomske i društvene krize. To je inicijativa koja nadopunjuje euro, ali ga ne zamjenjuje', oprezno kaže Skotiniotis.

Inicijativa, međutim, dobiva sve više na utjecaju, kao i na brzini širenja. Lokalna zadruga iz Volosa, koja prodaje sadnice cvijeća kroz sustav TEM-a, smatra da se radnicima otvaraju nove mogućnosti.

Perri Mantzafleri
, članica zadruge, kaže da radnici na ovaj način mogu kupiti kruh, meso i druge proizvode, a žene mogu otići kod frizera.

'Ja sam odrasla na selu. Stvari su nekada upravo ovako funkcionirale, prije nego što se u sve upleo novac', izjavila je Mantzafleri za BBC.

Korist od TEM-a osjećaju i najmlađi. Roditelji koji svojoj djeci više nisu mogli priuštiti igraonice i radionice, sada to opet mogu.

Euro možda nije sasvim iščeznuo iz Volosa, ali sada postoji alternativa o kojoj mnogi već ovise. Jednostavna ideja koja je u lokalnu zajednicu udahnula dašak optimizma, zaključuje BBC.