ŠKARI GODINA I POL

Britanac se izborio za zatvaranje hrvatskog ubojice sina Simona!

11.04.2012 u 15:06

Bionic
Reading

Terry Jeans, otac britanskog IFOR-ovca Simona Jeansa koji je nasmrt pretučen u Hrvatskoj, nakon 16 godina konačno se izborio za pravdu. Ubojica njegova sina Dejan Škaro pravomoćno je osuđen na 18 mjeseci zatvora. Jeans nikad nije odustao od borbe s hrvatskim pravosuđem da se osude napadači koji su ispred diskoteke Mali raj u Kaštelima napali britanske IFOR-ovce i udarcem kamenom u glavu usmrtili njegova sina Simona Jeana

Nakon 16 godina borbe Dejan Škaro koji je udario nesretnog Jeansa kamenom u sljepočnicu konačno je završio u zatvoru. Vrhovni sud je odbacio prijašnju presudu i osudio Škaru na 18 mjeseci zatvora. Tek lani je donesena prva osuđujuća presuda u ovom maratonskom slučaju, ali ne za ubojstvo, već za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom. Tada je Škaro, koji je u vrijeme počinjenja zločina bio maloljetan, osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Sada je Vrhovni sud to konačno preinačio.

Jeans je potrošio sav novac koji je imao obilazeći sudove po Hrvatskoj te je odustao od posla i izgubio kuću, ali smatra da je žrtva vrijedila truda zato što se na koncu uspio izboriti za pravdu i jer je ubojica njegova sina završio u zatvoru. Iako smatra da je Škaro zaslužio veću kaznu, drago mu je što je sve završilo, jer ne bi izdržao još puno duže u ovoj borbi. Sve skupa koštalo ga je mnogo patnje i boli. 'Pravda je definitivno spora, ali nije nemoguće. Tako je i bilo. Nije nemoguće ostvariti što želite na kraju', rekao je Jeans za Portsmouth.co.uk.

Pripadnik IFOR-a Simon Jeans preminuo je u Engleskoj, kamo je prevezen u bolnicu nakon što je u tučnjavi u Kaštelima, u kojoj su sudjelovali njegovi kolege i Kaštelani, dobio udarac u glavu kamenom pločom. Vijeće Županijskog suda u Splitu, temeljem iskaza četvorice sudskih vještaka, u prijašnjim suđenjima zaključilo je da je razlog smrti nepružanje adekvatne medicinske pomoći u bolnici u Engleskoj. Drugi ključni razlog za oslobađanje Dejana Škare bio je nedostatak dokaza da je on uzeo kamen i njime udario mladog Engleza, a svjedoci su spominjali samo da su ga vidjeli kako se u blizini vozi na motociklu. Vrhovni sud odbacio je dvije oslobađajuće presude, a treću, posljednju, uvjetnu preinačio je u zatvorsku.