SJEVERNA KOREJA

Pokojni vođa bit će vječni čelnik partije

11.04.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja dodijelila je pokojnome vođi titulu 'vječnog' čelnika partije, a imenovala je i novog ministra obrane u srijedu dok teku pripreme za ispaljivanje deklariranog meteorološkog satelita za koji međunarodna zajednica drži da je zapravo dalekometna balistička raketa

Službeni korejski tisak objavio je da je Kim Jong-Il, koji je umro u prosincu u dobi od 69 godina, dobio počasnu titulu 'vječnog' predsjednika Sjevernokorejske radničke partije. Ta je odluka objavljena u sklopu komemoracije stotog rođendana Kim Il-Sunga, utemeljitelja jedine političke stranke Sjeverne Koreje, oca pokojnog Kim Jong-Ila i djeda sadašnjeg vođe Kim Jong-Una

Rodong Sinmun, službeno glasilo partije objavilo je da je Kim Jong-Gak postao novi ministar obrane umjesto 75-godišnjeg Kim Yong-Chuna koji je na toj dužnosti bio od 1956. godine.

Promjena je znak smjene generacije u komunističkoj eliti pod vodstvom Kim Jong-Una, koji nema ni 30 godina, a u prosincu je naslijedio oca.

Očekuje se da će u srijedu mladi Kim Jong-Un biti imenovan i glavnim tajnikom partije, a od ranije je vrhovni zapovjednik sjevernokorejskih oružanih snaga od 1,2 milijuna ljudi.

Vrhunac stogodišnjice rođenja osnivača komunističke zemlje bit će ispaljivanje projektila idućih dana, između četvrtka i ponedjeljka. I dok službeni Pjongjang tvrdi da će lansirati raketu s meteorološkim satelitom u sklopu razvoja mirnodopskog svemirskog programa, Zapad drži da je to samo krinka za novi nuklearni pokus po uzoru na onaj izveden 2009., piše agencija Reuters.

Sjeverna Koreja u srijedu je počela ubrizgavanje rakete Unha-34 koja bi treba preletjeti preko Korejskog poluotoka i ponijeti satelit u orbitu. Kemikalije koje se ubrizgavaju izazivaju koroziju što znači da bi lansiranje trebalo slijediti u četvrtak kada počinju petodnevne proslave stogodišnjice rođenja Kim Il Sunga.