OSUMNJIČENA ZA UBOJSTVO

Drug Bo izbačen iz partije zbog supruge

10.04.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Kineska Komunistička partija suspendirala je nekad vodećeg političara Bo Xilaija iz vrha stranke, a njegovu suprugu Gu Kailao osumnjičila za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka, što će vjerojatno poremetiti planove o smjeni vlasti na čelu jedine političke stranke u Kini

Odluka praktički o izbacivanju Bo Xilaija iz Centralnog komiteta i Politbiroa znači kraj političke karijere najdrskijeg i najkontroverznijeg kineskog političara koji je pretendirao na najviše pozicije u budućem vodstvu, što će biti postavljeno kasnije ove godine.

Službena kineska novinska agencija Xinhua potvrdila je raniju Reutersovu vijest o suspenziji Boa, a u odvojenoj vijesti objavila je da mu je supruga osumnjičena za ubojstvo Britanca Neila Heywooda.

'Drug Bo suspendiran je zbog ozbiljnog disciplinskog prekršaja', prenosi novinska agencija citirajući odluku partijskog vodstva.

'Policija je osnovala tim za ponovnu istragu slučaja britanskog državljanina Neila Heywooda koji je pronađen mrtav u Chongqingu', piše Xinhua misleći na provinciju na jugozapadu Kine gdje je Bo bio šef partije prije smjene u ožujku.

'Prema rezultatima istrage, Heywood je ubijen za što su osumnjičene (Boova supruga) Gu Kailai i kućna pomoćnica Zhang Xiaojun', navodi Xinhua i kao razlog spominje 'gospodarske interese' između Gu i Heywooda.

U povodu njegove suspenzije, glasilo Komunističke partije list The People's Daily piše da njegov slučaj pokazuje da nitko nije iznad zakona.

U urednikovu uvodu list navodi da je skandal nanio veliku štetu zemlji i njezinu imidžu.

'Nijedan građanin nije iznad zakona i partija ne dopušta da privilegirani članovi budu iznad zakona', navodi list.