Svijet OŠTRE MJERE

Sirijska oporba za embargo na oružje

Sirijske snage ne poštuju dogovor za zaustavljanje nasilja i svjetske sile trebaju zauzeti oštar stav ako propadne UN-ov plan za primirje, uključujući i uvođenje embarga na oružje, rekla je u utorak glasnogovornica oporbenog Sirijskog nacionalnog vijeća

Basma Kodmani rekla je da u utorak još nema znakova da vladine snage ispunjavaju sporazum o povlačenju iz gradskih područja jer se uhićenja, rušenja kuća i granatiranja nastavljaju u raznim dijelovima zemlje.

'Više vremena znači više krvi', rekla je Kodmani novinarima u Ženevi. 'Žurno treba okončati režimsku represiju i sam režim.'

Mirovni plan međunarodnog posrednika Kofija Annana predviđa da se snage sirijske vlade iz gradova povuku u utorak, nakon čega u četvrtak ujutro trebaju prestati svi sukobi.

Ako se rok do četvrtka ne ostvari, rekla je Kodmani, Annan treba UN-ovom Vijeću sigurnosti reći da se njegov plan treba 'revidirati'. Svjetske sile trebaju razmotriti donošenje rezolucije 'sa zubima', uključujući embargo na oružje i 'određivanje rokova za poduzimanje daljnjih koraka'.

To bi, međutim, priznala je, zahtijevalo 'ozbiljnu promjenu' stajališta Rusije i Kine. Na pitanje o vojnoj intervenciji Kodmani je odgovorila da se preferira privoljeti članice vijeća sigurnosti da zajednički donesu odluku. 'Kasnije ne treba zanemariti niti jednu opciju', dodala je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još