DIPLOMATSKE INOVACIJE

Hrvatska na šest mjeseci dobiva veleposlanika na Cipru

11.04.2012 u 00:21

Bionic
Reading

Prvi hrvatski 'leteći' diplomat trebao bi postati Branko Baričević, bivši veleposlanik Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu, koji će odraditi šestomjesečni mandat na Cipru, saznali smo iz izvora bliskih MVEP-u

S obzirom na to da će u drugoj polovici ove godine Europskom unijom predsjedavati Cipar, a Hrvatska tamo nema veleposlanika, zaključeno je da bi bilo važno na pola godine imati veleposlanika koji bi pokrivao brojne sastanke i događanja koja se organiziraju u zemlji koja predsjedava Europskom unijom.

Izbor je pao na bivšeg veleposlanika pri Europskoj uniji koji se već dokazao u Bruxellesu i dobro je upućen u europske poslove. Nakon polugodišnjeg mandata na Cipru, Baričević bi trebao, kako se i najavljivalo, preuzeti veleposlaničku dužnost u Lisabonu.

Ideju o 'letećim' veleposlanicima lansirala ministrica vanjskih i europskih poslova koja je počela s ogromnim poslom rekonstrukcije hrvatske diplomacije. Putujući veleposlanici bi nekoliko puta godišnje odlazili u zemlje u kojima su akreditirani. Uvođenje putujućih veleposlanika još treba odobriti i predsjednik Ivo Josipović, kao jedan od sukreatora vanjske politike.

U planu je, zasad, imenovanje dvaju 'letećih' veleposlanika i za subsaharsku Afriku. Jedan bi pokrivao anglofone, a drugi frankofone zemlje. S obzirom na to da bi se radilo o nerezidentnim veleposlanicima, potrebno je naći i počasne konzule u nekim od tih zemalja, koji bi im služili kao časnici za vezu kada bi došli na teren.

Osnovni smisao je manji troškovi jer se ne mora otvarati veleposlanstvo, a ideja je osmišljena po uzoru na skandinavske zemlje koje ga uspješno primjenjuju. Osim Afrike, u planu je pokrivanje nekih dijelova Azije. Tportal je već pisao o najavama otvaranja veleposlanstva u Dohi, u Kataru, regiji koju je do sada hrvatska diplomacija zanemarivala, a želja je i otvoriti izaslanstvo u Južnoj Koreji ili to barem pokriti putujućim veleposlanikom.