MIRKO ŠAROVIĆ

'Hrvatska ne može zadržati postojeći režim s BiH'

10.04.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je kako nakon 1. srpnja 2013. godine kada Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije ona neće moći zadržati postojeći bescarinski model trgovine s BiH

'Bez obzira na to što ćemo biti izloženi određenom pritisku, mi imamo pravo i legitimni interes u pregovorima štititi domaće tržište i domaću proizvodnju jer postojeće stanje ekonomije zemlje ne dopušta daljnju liberalizaciju tržišta od one koja je dogovorena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)', izjavio je Šarović, kako ga u utorak citira sarajevsko Oslobođenje.

Potvrdio je kako se u predstojećem razdoblju upravo zbog ulaska Hrvatske u EU mogu očekivati pregovori s Unijom o dodatnim trgovinskim protokolima, no na njima, kako ističe Šarović, 'BiH mora pokazati da ima osmišljenu ekonomsku i poljoprivrednu politiku'.

Oslabljeno bosanskohercegovačko gospodarstvo, po Šarovićevim riječima, nakon ulaska Hrvatske u EU treba potporu države kako bi se zaštitilo od znatno konkurentnijeg uvoza iz država članica EU-a.

Oslobođenje konstatira kako je Hrvatska zbog najave ulaska u EU ušla u svojevrsnu diplomatsku ofenzivu čiji je cilj zadržati privilegije odnosno mogućnost bescarinskog izvoza svojih roba koje proistječu iz sporazuma o slobodnoj trgovini potpisanog među članicama CEFTA-e.

List ocjenjuje kako će to značiti bitno poskupljenje hrvatskih prehrambenih proizvoda na tržištu BiH, što je opet prostor koji mogu iskoristiti domaće tvrtke.